Изложба, която пречиства
Дата: Tuesday, June 15 @ 09:00:04 UTC
Topic:


С думите “В планината ехото е по-силно и хората там искат това, което е създадено, да оцелее” на 11 юни в Градската художествена галерия изкуствоведът Светла Москова откри изложба с творби на Елена Каблешкова.


Рано отишла си от този свят, младата художничка, наследничка на Каблешковия род, Елена Каблешкова-Лени е била влюбена в Малкия принц на Екзюпери и в музиката на Шопен. Изложбата й във Велинград се определя като “част от стъпките по Пътя на изкуството”.
Сестрата на художничката Райна Каблешкова сподели, че Елена е обичала да рисува образите на българските възрожденци и портретите, които тя е нарисувала на Баба Тонка, Райна Княгиня, Димитър Матовски, Васил Левски са дарени на музеи, училища и галерии, а портретът на Фредерик Шопен е подарен на Музикалното училище в Пловдив. Недовършеният портрет на Тодор Каблешков се пази в семейството като светиня.
Освен с четка, художничката е рисувала и с думи - стихове на Елена Каблешкова прочете нейната приятелка Т. Балинова.
Изпълнилите залата на галерията гости, въпреки че откриването съвпадна с началото на Световното първенство по футбол, изгледаха и документален филм, посветен на живота и творчеството на даровитата художничка.
Веска Божкова

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5147