Влъшебството на класическа китара върна спомена за проф. Дойчинов
Дата: Tuesday, June 15 @ 09:09:26 UTC
Topic:


“Щастлив съм! Не съм очаквал, че ще бъде толкова сполучливо и красиво. Надявам се, че ще бъде традиция. Китарата е един от най-вълшебните инструменти и съм щастлив, че доставихме радост на Велинград и на себе си. Радвайте се с нас, защото ние много ви обичаме!”.


Това са думи на проф. Димитър Дойчинов, казани пред вестник “Темпо” през 2002 г. - на финала на Първия фестивал и конкурс по класическа китара. “Раждането” на новото за Велинград културно събитие стана с общите усилия на общината и Нов Български университет, а връзката между институциите, китаристите и публиката, енергията, която задвижи събитието, беше маестро Дойчинов.
8 години поред за няколко дни през пролетта във Велинград се събираха млади хора от много краища на континента - Гърция, Израел, Македония, Франция, Германия, Румъния, Сърбия, Швейцария, Италия, България. Фестивалът надхвърли родните граници и стана Балкански, а през 2008 г. успя да влезе в официалния календар на Министерството на културата. През цялото време проф. Дойчинов бе стожерът на неговото развитие и утвърждаване, с което много помогна и на Велинград - спечелихме нови приятели, получихме шанса да рекламираме града и с култура.
На 5 февруари т.г. проф. Дойчинов почина и това стана причина деветото издание на Балканския фестивал и конкурс по класическа китара да не се проведе. Община Велинград реши да направи концерт в памет на маестрото, а догодина създаденият от него фестивал да продължи и да носи името “Проф. Димитър Дойчинов”.
Концертът в памет на проф. Дойчинов се състоя вечерта на 12 юни в залата на читалище “Отец Паисий”. Присъстваха сестрата на маестрото г-жа Августина Данаилова, заместник-кметът Георги Янчев и вярната на класическата китара велинградска публика - малобройна, но от хора, които истински обичат тази музика.
“Димитър Дойчинов живееше в света на посланията, които може да изрази само музиката на класическата китара”, каза водещият на концерта Иван Гергев и припомни многобройните награди и отличия на професора: орден “Кирил и Методий” I степен, “Златна лира” от Съюза на музикалните дейци, “Музикант на 2003 г.”, почетен член на академиите в Гърция и Сърбия, лауреат на безброй фестивали.
За неповторимото излъчване, обаяние, вроден такт и внимателно отношение на проф. Дойчинов участниците в концерта казаха “Поклон, Маестро!” с изпълнение на неговата любима музика. В програмата участваха китарното дуо Иван Чакъров - Костадин Ланджов, Стела Митева-Динкова и Костадин Динков, китарно трио “Асен и Милена” и мандолинният квартет “Сезони”.
Прозвучаха мелодии за класическа китара от различни епохи и държави - ренесансови пиеси от Англия, барокови от Германия, аржентинско танго, обичаното “Анданте” от Вивалди, пиеса на Росен Балкански, който е ученик на проф. Дойчинов и е написал вариации за класическа китара по народната песен “Полегнала е Тодора”.
Да съхраним това, което той ни научи и да продължим неговото дело, каза нашият съгражданин Костадин Ланджов, който през годините също помагаше много за провеждането на Балканския фестивал. Очакваме продължението догодина - нека Велинград отново стане музикална сцена, която от много посоки да събере почитателите на класическата китара на Деветия Балкански фестивал и конкурс на класическата китара “Проф. Димитър Дойчинов”.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5153