Областният управител изненадан: Само на 37 км от СПА столицата село стои без вод
Дата: Tuesday, June 15 @ 09:25:01 UTC
Topic:


Деветата си поред изнесена приемна областният управител д-р Дончо Баксанов проведе на 10 юни във Велинград. С него пожелаха да разговарят десетина жители на Велинград и Драгиново, предимно по лични имотни казуси. По време на приемната свои проблеми пред областния управител поставиха кметът на Сърница Мехмед Карамолла и кметът на Враненци Мохамедали Фарук.


Кметът на Сърница е настоял да бъдат направени довършителните работи по пътя Велинград - Сърница, който бе сериозно разрушен от водната стихия през лятото на 2005 г. Миналото лято, около парламентарните избори, ремонтните дейности най-после се ускориха и напреднаха, но все още има какво да се довършва. На пресконференцията си след края на приемната д-р Баксанов обяви, че тази година държавната хазна няма да може да отпусне пари за необходимите довършителни дейности в участъка Велинград - Сърница. Областният управител е поел ангажимент да съдейства за осигуряване на средства по европейски програми.
Друг проблем, поставен от кмета на Сърница, е за охраната на язовир “Доспат” от бракониери. С това ще се заеме държавната структура “Рибарство и аквакултури”, като областният управител ще настоява за строги предпазни мерки.
Д-р Баксанов сподели, че е бил много изненадан да чуе от кмета на Враненци, че в селото няма вода, а 80 негови жители нямат ВиК инсталации. Само на 37 километра от СПА столицата Велинград, а да няма вода, удиви се областният управител. Водата, която пият във Враненци, никога не била изследвана от нито една институция и затова д-р Баксанов ще разговаря с РИОКОЗ - Пазарджик да бъдат направени замервания. След анализ на резултатите ще се реши и какви мерки трябва да се предприемат.
На въпрос на в. “Темпо” дали общините в Пазарджишка област вече затягат коланите в очакване на намалените субсидии от държавния бюджет или изчакват със съкращенията на щатове и разходи, г-н Баксанов отговори, че повечето общини за момента са в период на изчакване. Най-застрашени от намаляването на държавните пари са малките общини - като пример той посочи Ракитово и Стрелча. Повечето общини са започнали някакви профилактични мерки срещу кризата, но те не са драстични. За сравнение: Областната управа плаща само ток, вода, телефон и бензин, като разходите на километър са намалени 4 пъти, уточни д-р Баксанов. Правителството не е за драстично орязване на щатове, а общините и кметствата да помислят за сериозно съкращаване на разходите, препоръча областният управител.
Той не се ангажира с мнение по темата за заемите, които общините Велинград и Ракитово обмислят да теглят в момент на криза. Това е приротет на кметовете и особено на Общинските съвети - те трябва точно да преценят за какво им е нужен кредит и какъв ще е ефектът от него.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5160