В анкета 66% твърдят, че им е предлаган наркотик
Дата: Monday, June 21 @ 22:15:08 UTC
Topic:


26 юни е международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Болезнената тема рядко се дискутира във Велинград, въпреки че заселинето разпространение на наркотици в курорта е публична тайна. Новата комисия по наркотични вещества, оглавена наскоро от заместник-кмета Дияна Кехайова, има тежката задача да наруши мълчанието и да започне сериозна работа, особено сред децата и младежите.


Комисията вече е подготвила общинска програма за превенция на наркотичните зависимости, която ще се обсъжда и гласува от Общинския съвет на 24 юни. тя се базира и на анкетно проучване сред ученици от училища във Велинград, предимно между 15 и 17 години. Анкетираните са на мнение, че употребата на наркотици е проблем и в града, и в училището им. 66% от тях съобщават, че им е бил предлаган наркотик. Ето още цифри от анкетата дават моментната картина по проблема във Велинград и заслужават да бъдат анализирани в цялата си условност:
- 57.6% категорично заявяват, че не са приемали наркотици, а 13.5% нямат отношение по темата. 50 анкетирани отговарят, че са употребявали наркотик, а само четирима признават, че са използвали наркотични вещества повече от три път. Най-често използваните наркотици са амфетамини, марихуана и ганджа. 31 участници в анкетата казват, че през последните 30 дни са употребявали някое от посочените вещества, а само един отговаря, че е употребявал амфетамини повече пъти през последния месец.
- 67.2% от учениците отговарят, че не биха се съгласили да опитат, ако приятел им предложи наркотик. 30.2% не са сигурни дали ще са склонни да опитат, а 2.6% откровено отговарят, че биха опитали. Като най-чести причини за употреба на нарокотици са посочени: любопитство, за удоволствие, защото се чувстват самотни.
- от 82 до 92% от анкетираните в различните училища отговарят, че в училище трябва открито да се разговаря по теми като тютюнопушене, употреба на алкохол, наркотици, трафик на хора. 48% от тях разговарят най-често с родителите си, а на второ и трето място се нареждат съученици и приятели извън училището.
- 71.3% от участниците в анкетата сочат, че на купоните не се вземат наркотици. Как ще изглежда занапред общинската политика за противодействие на наркотиците - в следващия брой.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5179