ДПС оглави протеста срещу Недим Генджев
Дата: Monday, June 21 @ 22:22:04 UTC
Topic:


Велинград бе един от 19-те български града, в които на 18 юни бяха организирани протести срещу решението на Върховния касационен съд за връщането на Недим Генджев на поста главен мюфтия. Шествието, оглавявано от местни имами с мегафони в ръце, тръгна в петък следобед от джамията на Пазара.

Участниците носеха плакати с надписи на български и английски език “Връщането на Генджев е позор за България”, “Г-н премиер, разрешете да се оплачем: има натиск върху мюсюлманите”, “Възродителният процес е в ход”, “10 ноември още не е дошъл”. Полицията временно спря движението по улиците и кръстовищата, през които преминаха протестиращите. На централния площад се състоя митинг, в който се включиха евродепутатът от ДПС Метин Казак, новият секретар на Централното оперативно бюро на ДПС Рушен Риза, членът на ЦОБ Мустафа Карадайъ. Сред участниците в протеста бяха областният председател на ДПС Юмер Хамза, кметове и общински съветници от партията.
Пръв от трибуната говори районният мюфтия Абдула Мустафа Салих, които от името на имамите от Пазарджишко защити Мустафа Хаджи като главен мюфтия и заклейми Недим Генджев като майор от ДС. Искаме правото мюсюлманите сами да определят духовните си водачи, каза А. Салих.
Според Метин Казак разковничето на проблема е в Закона за вероизповеданията, според който само Българската православна църква придобива юридически статут, а другите верозповедания трябва да преминат през регистрация в съда. Това е недопустима намеса на държавата, която противоречи на европейската конвенция за правата на човека, заяви евродепутатът и обеща на протестиращите подкрепата на евродепутатите от ДПС.
Мустафа Карадайъ поиска 10 ноември да дойде и за мюсюлманите и заяви, че няма да допуснат разединение в общността. Рушен Риза обяви, че същите протести се провеждат на много други места в страната.
Митингът завърши с молитва под дъжда, който бе приет като знак за берекет.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5183