Фонд “13 века България” иска АРР да напусне “Къщата на Цвета”
Дата: Monday, June 21 @ 22:32:19 UTC
Topic:


В предишния си брой вестник “Темпо” съобщи за посещението на Греди Асса, новият директор на Националния дарителски фонд “13 века България”, във Велинград. Фондът е собственик на къщата, дарена от Цвета Дамянова, в която в момента се помещават общинската Художествена галерия и Агенцията за регионално развитие - Център за бизнес и информация (АРР-ЦБИ).


Броени дни след визитата на г-н Асса в АРР-ЦБИ е получено писмо, с което фондът ги приканва да напуснат ползваните от тях под наем помещения. От писмото не стават ясни по-нататъшните намерения на фонд “13 века България” как занапред ще се ползва и развива “Къщата на Цвета”.
АРР-ЦБИ се премести тук през 2004 г. след едно от най-скандалните решения на предишния Общински съвет, който под натиска на Фидел Беев раздели агенцията и общинския бизнес-център и изгони АРР от общинските помещения в бившите “Хали”. Резултатът от това разделение се чувства във Велинград и до днес - рязко намаля броят на спечелените проекти, а от там и на вкараните отвън средства в общинската икономика. АРР оцеля в трудни условия, но сега отново е застрашена от поредно “преместване”. И това се случва точно във време, когато толкова се разчита именно на неправителствения сектор да разработва проекти, да бъде генератор на идеи и партньор при тяхната реализация.
През седмицата кметът на община Велинград Иван Лебанов изпрати писмо до изпълнителния директор на Национален дарителски фонд ”13 века България” Греди Асса, в което изтъква ползата от съвместните инициативи между общината и неправителствената организация АРР-ЦБИ. В писмото се казва още:
“Съвместното ползване на сградата от общината и сдружението играят важна роля в културния живот на града. Постоянната експозиция от занятчийски произведения и картинната галерия се допълват взаимно, като превръщат тази къща в единствен по рода си център на изкуствата и занаятите в града.
Сдружението участва в разработването на проекти и програми, които стимулират местните занаяти. В тематичните базари се организират изложения на деца с увреждания и деца, лишени от родителска грижа, като събраните средства се използват за подпомагане на самите деца. Дейността на сдружението е изключително разнообразна и насочена не само към жителите на града, но и към туристите, които непрекъснато търсят разнообразие както за себе си, така и за децата си. Благодарение на рекламата, която сдружението прави в хотелските комплекси, гостите на Велинград научават за “Къщата на Цвета“ и проявяват интерес да я посетят.
Във Велинград липсва друго подходящо място за организиране на изложби, презентации и обучения, което да задоволява нуждите на сдружението за изпълнение на тяхната дейност.
Като неправителствена организация сдружението спомага за ефективното сътрудничество между администрацията и гражданите и участва в разработването и реализирането на проекти и програми с общинско значение.”
Г-н Лебанов приканва Управителния съвет на фонд “13 века България” да преразгледа намерението си и вземе решение, което би било полезно за всяка от заинтересованите страни. Сега се очаква реакцията на фонда, от която ще зависи бъдещето на АРР-ЦБИ и на “Къщата на Цвета”.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5190