Кметът предлага Димо Тонев за почетен гражданин на Велинград
Дата: Monday, June 21 @ 22:36:12 UTC
Topic: Обектив


На сесията на 24 юни ще бъде разгледано предложението на кмета Иван Лебанов за удостояване със званието “Почетен гражданин на Велинград” на волейболиста Димо Тонев.
Димо Тонев е роден през 1964 г. във Велинград. В периода 1971-79 г. започва активно да се занимава със спорт, но не с волейбол, който ще му донесе най-големите успехи, а с плуване и ски-бягане.

Има късмета да попадне при добри треньори, създали много шампиони - Антон Митров по плуване и Георги Стамболов по ски-бягане. От СОУ “Кирил и Методий” във Велинград продължава в Спортното училище “Васил Левски” в Пазарджик. След това отбива редовна военна служба в ЦСКА - София, завършва висше образование в Националната спортна академия.
От 1984 до 1989 г. се състезава за “Левски Спартак” София. Многократен шампион на България и носител на Купата по волейбол. След 1989 до 1998 г. играе за италианските отбори “Петрарка Падуа”, “Сислей Тревизо”, “Волей Прато”, “Палаволо” Катания, “Олимпиакос” и “Панатинайкос” Гърция, “Галатасарай” Турция.
С българския национален отбор по волейбол участва в много европейски и световни първенства. На световното първенство в Париж през 1986 г. българският тим с участието на Димо Тонев печели трето място. През 1990 г. в Рио де Жанейро нашите стават пети, а Димо Тонев е обявен за най-добър блокировач в света. Нашият съгражданин участва в олимпиадата в Сеул през 1988 г., а на олимпиадата в Атланта през 1996 г. носи българския трибагреник начело.
В момента Димо Тонев се занимава с туризъм, собственик е на хотел и вилно селище “Свети Георги” в Боровец.
Като спортист, прославил името на България в световния волейбол, Димо Тонев безспорно отдавна е спечелил любовта и уважението на всички българи, обичащи този спорт, а званието “Почетен гражданин на Велинград” ще е заслужено признание към един голям спортист от неговите съграждани.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5191