Изненада: десетокласници играят Молиер
Дата: Tuesday, June 29 @ 08:22:41 UTC
Topic:


На бюста на Молиер в театър Комеди Франсез стои надпис: “На неговата слава не липсва нищо, той липсва на нашата”.
Славата на Молиер и неговата комедия “Тартюф” изгря на 24 юни и във Велинград. Учениците от Х “А” клас превърнаха новата актова зала на СОУ “В. Левски” в истинска театрална сцена и представиха своя прочит на класиката от далечния XVII век.

За “Тартюф” самият Молиер пише, че е една пиеса, която е вдигнала много шум и дълго била преследвана, защото засягала набожността. Публиката от ученици, учители и гости посрещна и изпрати представлението с аплодисменти - абсолютно заслужени от десетокласниците-актьори, които със завидна лекота влязоха в кожите на героите и пресъздадоха цялата шарена палитра от комични ситуации и взаимоотношения. Написаното от Молиер за лицемерието, лъженабожността и измамата намери пряк път към днешните зрители и със сигурност съучениците на актьорите ще запомнят този час по литература.
Представлението в залата на СОУ “В. Левски” се оказа специална изненада, подготвена от Х “А” клас. То е подготвяно в пълна секретност от преподавателите, тъй като десетокласници са искали да покажат какво могат да направят сами. Кой ли очаква от вечно критикуваното младо поколение днес да учи наизуст дълги и нелеки текстове, да подготвя декори и костюми, да репетира и да рецитира?! Е, видя се, че младите хора не могат да се поставят под общ знаменател. Дано при подготовката на представлението десетокласници да са се забавлявали от сърце и това да им остане скъп спомен.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5197