Съветниците от БСП алармират за скрита приватизация
Дата: Sunday, September 22 @ 23:34:42 UTC
Topic: Политика


На 21 септември общинските съветници от БСП дадоха “историческа” пресконференция - историческа, защото е първата в 3-годишното съществуване на настоящия Общински съвет. За първи път през този период една група съветници реши да оповести своята позиция по предстоящи за гласуване в сесията важни решения първо пред медиите и избирателите.

Капката, която преля търпението или залъкът, който БСП-съветниците не успяха да преглътнат е проекто-решение за повече от 65 000 кв.м. общинска земя в центъра на Юндола. По предложение на кмета д-р Дафов на сесията на 24 септември ще се гласува дали земята да бъде дадена в акционерното дружество “Спорт Бееви”, в което общината има 25%. Според предложението с тази земя общината ще увеличи своята апортна непарична вноска, но дяловото участие от 25% ще се запази. Намеренията са върху земята да се прави зимен спортен център.
От името на групата съветници от БСП нейният председател Заварин Маров определи предлаганата процедура като скрита приватизация. БСП не е срещу братя Бееви, уважаваме направеното от тях за Стадиона и ги поздравихме за инвестициите, подчерта г-н Маров. Но след тези инвестиции дяловото участие на общината в АД пада, за да го запазят сега ще дадат 65 декара на Юндола, а другият път Плажа ли ще трябва да дадем, попита съветникът по повод оттеглената от дневния ред точка за Централния минерален плаж. Социалистите заемат принципна позиция срещу ясно очертаващата се в този Общински съвет тенденция за извършване на подобна скрита приватизация. Като пример бе посочено, че след построяването на новата търговска сграда на центъра от “Паркинги и гаражи” делът на общината в смесеното дружество ще падне под блокиращата квота от 34%. Общинска собственост преминава в частни ръце и чрез замени като тези за “Маркита” и Зазьови, същата е тенденцията при предлаганите концесии като тази за Кооперативния пазар, където общината ще взима наем като от един голям магазин. В същото време в официалния план за пирватизация стоят само павилиони и магазинчета. При повечето сделки на 99% купувачът е известен предварително, което не е нормална схема и води до съмнения. Във веригата за достигане до крайното решение не коментираме фирмите, а ролята на вносителя - общинска администрация, с подвъпрос как така се договарят предварително, каза г-н Маров. За ролята пък на общинските съветници той повтори тезата си, че в сегашния Общински съвет групирането не е по нормалния за парламентарните демокрации политически принцип, а е по икономически признак плюс пряката зависимост на съветници от Общинска администрация.
Крупните решения на Общинския съвет задоволяват лични и групови интереси на определени лица и фирми, има остър недостиг на морал и доблест, бе тежкият извод на съветниците от БСП. Според тях изявата им не е чисто предизборна, защото местните избори са чак след гоина. На въпрос как БСП “преглъща” обществените коментари, че в този Общински съвет няма опозиция, Димитър Аршинков отговори, че единствената опозиция в този Общински съвет е БСП. Но заради малкия брой съветници (5) ситуацията напомня поговорката “Кучето си лае, керванът си върви”. Освен това БСП заемала позицията на градивна и конструктивна, а не на агресивна и деконструктивна опозиция. Знаем, че и този път в сесията нашата дума няма да бъде чута и е повече от сигурно, че решението за 65 декара общинска земя ще бъде гласувано, споделиха съветниците. Заварин Маров отиде по-далеч, признавайки, че понякога го е срам, че е общински съветник. БСП носи кръста на малцинството, търсили са контакти с други политически сили в местния парламент, но не могат да разчитат на нито една. По друга точка от предстоящата сесия се изказа Михаил Алексиев, който като представител на БСП подписа с особено мнение договора за ползване на водопреносната мрежа между Общината и водното сдружение “Евроводкомерс”. Той приветства желанието на сдружението за пускане в експлоатация на водопровода Водев чарк. “Евроводкомерс” иска да ползва и общинската мрежа за минерална вода, която в момента е безстопанствена. Първо трябва да видим оценката на лицензиран оценител и след това да решаваме, каза г-н Алексиев. Според него договорът между Общината и “Евроводкомерс” е повече в полза на сдружението и трябва към него да има твърд график за обещаните инвестиции от 25 милиона лева и контрол.
В пресконференицята участва председателят на “защита” Иван Аврамов, който съобщи, че ОА не му дава достъп до официална информация. Председателят на БСП Тома Пачалов очерта намеренията на партията в предизборната година да работи градивно и без излишна конфронтация в полза на обществения интерес. Представено бе и становището на БСП за състоянието на образованието в общината. В него се оценяват общите усилия, довели до запазване на всички учебни заведения и избегнатото за момента механично съкращаване на 10% от педагозите. Социалистите препоръчват да се отговори на нарастващата потребност от разкриване на втора група в детските ясли и Общината да подпомогне желанието за преквалификация на учителите.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=520