Скандална сесия в Ракитово
Дата: Tuesday, June 29 @ 08:50:15 UTC
Topic:


На 23 юни ракитовският парламент бе събран на извънредно заседание по искане на кметицата Емилия Еленкова, за да се реши въпросът с поставянето на три бронзови бюста в алеята пред общината. На предишното заседание бе отхвърлено предложението за изграждане на изложбен център на мястото на витрините пред Държавното лесничейство в центъра на града, защото теренът не е публична общинска собственост.


Към единствената обявена точка по предложение на съветника от ГЕРБ Атанас Попчев бе гласувана и втора - молби и питания.
На заседанието присъстваха г-жа Еленкова - кмет на общината, г-жа Ваня Минкова - зам-областен управител, г-н Колев - архитект от област Пазарджик, Румен Вандев и Свилен Топчиев - представители на сдружение “Суткя” и г-жа Лидия Гудева - сестра на скулптора Крум Дамянов, който дари на община Ракитово трите бюста на Асеневци. От “Суткя” бяха подготвили и раздадоха на съветниците историческа справка за династията на Асеневци - възстановители на Втората българска държава и за голямото творчество на скулптора-монументалист на Ракитово Крум Дамянов.
Сесията започна с питане на съветника Северин Клашнов към г-жа Еленкова как се казват скулптурите и колко ще струва поставянето им. Кметицата обясни, че разходите са не повече от 500 лева и се надява да бъдат поставени до празника на Ракитово на 6 юли, на който е поканен министърът на културата Вежди Рашидов, за да се поиска неговото съдействие за разработване на палеонтологичното находище край Дорково като туристически обект.
Г-н Бързаков, председател на Общинския съвет, изказа недоволство от пренебрегването му при вземане на решения от обществено значение и обясни защо на миналото заседание не се е стигнало до консенсус. Г-н Ат. Попчев също изрази недоволство от действията на ОА, която трябва да работи съгласувано с ОбС. В спора се намеси В. Минкова с предложение да се прекрати с неградивните изказвания. Тя акцентира на личността на Крум Дамянов - почетен гражданин на Ракитово, носител на огърлицата към ордена “Св. Паисий Хилендарски”, връчена му от премиера Бойко Борисов, човек, когото министърът В. Рашидов нарича “Учителю”. За съжаление помирителният тон не бе възприет и размяната на реплики продължи неоправдано дълго. Стигна се до единодушно приетото предложение да се допълни устройственият план и поставянето на бюстовете да бъде финансирано от дарения.
Заради недомислени реплики сестрата на Крум Дамянов г-жа Гудева напусна залата с думите: “Май напразно дойдох. Дано никой не каже на Крум - ще се обиди...”.
Второто напускане беше от страна на кметицата г-жа Еленкова след дебата по питането за забавяне на обжалването на кадастъра за Цигов чарк. Отговор даде адвокат Лука Бельов, който обясни, че проблемът е в сроковете за депозиране, които да предизвикани от община Батак и пощенското клеймо. Съветниците го атакуваха за късното изпращане на жалбата и размиване на отговорността, отново започна размяна на реплики на висок тон. Становище по казуса Цигов чарк връчиха и от сдружение “Суткя”, като копие от него са изпратили и на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
От името на ПП Земеделски съюз “Ал. Стамболийски” бе прочетена декларация от координатора Николай Чалъков - бивш зам.-кмет на Община Ракитово. В нея се казва, че във връзка с проверка от Сметната палата и станалите известни случаи за сключени от Ем. Еленкова договори в полза на интереси, различни от тези на мнозинството граждани, партията снема политическо доверие от кмета на общината, като декларира категоричното си несъгласие с водената политика и се разграничава от начина на управление.
Съветникът от ГЕРБ Красимир Вандев попита прехвърляни ли са следства от една делегирана държавна дейност в друга и какви са сумите, изплатени на адвоката на общината. Г-жа Еленкова обясни, че е изпратила писмен отговор до Общинския съвет с искане да уточняване на въпросите. Съветникът Вандев поясни, че иска отговор в цифри, а г-н Чалъков се възмути, че в условията на икономическа криза са давани хонорари по 10 000 лева на адвокат.
В настъпилия хаос г-жа Еленкова напусна с думите: “Не може да се работи при такава простащина”, а г-н Бързаков репликира, че ще заведе дело за обида.
В тази ситуация представителите на “Суткя” не успяха да вземат думата, а предложението на Ат. Попчев за футболна среща на ветераните на СК “Левски” София и СК “Левски” Ракитово по повод празника на града и на Георги Попчев за поставяне на охранителни устройства върху бюстовете за предпазване от вандалщина изобщо не се дискутираха и гласуваха.
Невена Павлова

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5205