16 съветници прегласуваха парк да стане паркинг
Дата: Tuesday, June 29 @ 09:34:14 UTC
Topic:


16 общински съветници потвърдиха върнатото от областния управител решение за преобразуването на парцел за парк в паркинг (парцелът е на изхода на кв. Чепино към Сърница). Не гласуваха в подкрепа на решението групите на ГЕРБ и БЗНС.


Областният управител д-р Баксанов върна за преразглеждане решението като незаконосъбразно и грубо нарушаващо нормите на Закона за устройство на територията (ЗУТ), според които озеленени площи не могат да бъдат използвани за други цели.
В защита на идеята за изграждане на паркинг в залата отново се изказа главният архитект Тодор Енев. Паркингът е нужен по проекта за бъдещия Етнографски музей на открито, за да има място за автомобилите и автобусите на посетителите. Градът има нужда от атракции и проектът е разработен точно в тази насока. Според ЗУТ могат да бъдат преобразувани зелени площи за изграждане на инфраструктура, като решението се взима с 2/3 мнозинство, каза архитектът. Той предложи и друг вариант - разширение на пътя, за да се оформи паркинг. В подкрепа се изказа и заместник-кметът Георги Янчев, който призова без да влизат в дебати, съветниците да потвърдят решението си. Формализираме се и спираме проекта, допълни Екатерина Каферинова, а Златко Златанов отиде по-далеч и каза, че ако трябва, ще променят и закона, защото Велинград е на велинградчани.
Обратната позиция защити София Ключкова от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград”. Тя изтъкна, че постоянно се посяга на и без това недостатъчните зелени площи във Велинград и ако сега бъде допуснат такъв пробив парк да се превръща в паркинг, той ще бъде последван от още много такива случаи. От инициативния комитет са изпратили запитване до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и са получили отговор. От МРРБ поясняват, че преобразуването на парцел за парк в паркинг може да стане единствено след обществено обсъждане (каквото в случая не е проведено) и с мнозинство от 2/3 от общия брой на съветниците.
Никой не е против проекта, но той още не е спечелен; какво ще стане, ако се направи паркинг, а проектът не стане, попита Фидел Беев. След като с мнозинство от 16 гласа съветниците потвърдиха решението си, се очаква по него да започне съдебна процедура. Има голяма вероятност гласуваното на 28 май решение на Общинския съвет да не издържи в съдебната зала, защото “за” преобразуването на парк в паркинг са гласували 19 съветници, а законът изисква квалифицирано мнозинство от 20 гласа.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5212