На старта на сезона Общинският съвет реши: Силна музика на открито - вечер до 23
Дата: Tuesday, June 29 @ 09:41:01 UTC
Topic:


На редовната си сесия на 24 юни Общинският съвет прие изменение в Наредба 1 за опазване на обществения ред. Забранява се озвучаването на открити площи на заведения, разположени в жилищни зони, за времето между 23.00 и 7.00 часа.


Изменението на наредбата се наложи, тъй като досега тя не спазваше Закона за защита от шума и силната музика на открито във Велинград бе разрешена до 1 часа нощем. През октомври 2009 г. общинските съветници не се съобразиха със законовите норми, но сега след писмо от областния управител приведоха наредбата в съответствие със закона.
Решението бе взето след много спорове първо в комисията по туризъм, а след това и на самата сесия. Най-много аргументи против по-ранния час за намаляване на децибелите изложи съветникът от “Зелена България” Златко Златанов, който е и председател на местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите. “В момента ние сме в колапс. В глада няма никакви атракции за туристите, а сега и да затваряме заведенията в 23 часа! Искаме да задържим клиентите, всички разчитаме на двата летни месеца!”, каза г-н Златанов. Той поиска при това положение Общинска администрация да отреди увеселителни зони за туристите извън жилищните райони.
Длъжни сме да изпълним закона, има велинградчани, които са готови да се жалват пред ЕС заради силния шум, каза Екатерина Каферинова. Да се спази записаното в закона поиска и Тома Пачалов.
По искане на Комисията по туризъм бе приет разширен вариант на решението, в който са посочени конкретните децибели, разрешени в различните часови зони. Пояснява се, че замерване на шума по жалба от граждани и юридически лица се прави единствено от оторизирания по закон орган - Регионалната инспекция по опазване на общественото здраве (РИОКОЗ). При сигнал местната полиция има право да извърши проверка на място и да уведоми РИОКОЗ - този текст бе изрично записан в Наредба 1, защото много от ресторантьорите се оплакват, че полицията директно нарежда да се спре музиката.
Приетото изменение на наредбата се опита да помири интересите на туристическия бранш и на гражданите, живеещи в близост до шумни заведения - доколкото това изобщо е възможно.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5214