Англичани ще правят оценка на енергийните ресурси във Велинград
Дата: Monday, September 30 @ 17:58:16 UTC
Topic: Бизнес


Като община, богата на енергийни източници, Велинград бе избран за домакин на първия национален семинар по проект “Местно устойчиво енергийно планиране - повишаване уменията на местните власти”. Около 60 представители на различни общини се събраха на 25 и 26 септември в хотел “Камена”, за да се запознаят със съвременни идеи в областта на енергийното планиране. Тези идеи представиха английските домакини на семинара от Министерство на международното развитие на Великобритания и фирма “ESD”, която работи по проекти за енергийна ефективност в 9 европейски държави.

През първия ден от семинара участниците научиха за целите на проекта и за вече постигнатите резултати в Сапарева баня и Кочериново. Вторият ден протече като обучение по енергийно планиране на областно и общинско равнище.
Велинград е една от трите пилотни общини, в които специалисти от “И ЕС Ди” ще направят оценка на енергийните ресурси. Тяхната работа по събиране и анализ на данните започва в края на октомври и началото на ноември, а конкретни резултати ще има до 1 година. Това съобщи заместник-кметът Ангел Топорчев, който припомни, че от година и половина общината е мобилизирала много сили, за да докаже своя енергиен потенциал и желанието за усвояване на местните геотермални източници. Ако във Велинград се построи геотермална централа, тя ще промени качествено живота и туризма в града, като същевременно ще подобри и екологичната обстановка. “Намеренията ни са да продаваме чистия въздух на Велинград и срещу това да получаваме кредити от Световната банка по така наречения “въглероден заем”, каза г-н Топорчев. На първо време стартираме с използване на водите от р. Чепинска за микровецове. Вече са готови работните планове за първия микровец - Долене 1, който общината прави съвместно с фирма “Стобог”. По поречието на реката са планирани още 5 микровеца, заложените инвестиции са 18 милиона лева, а срокът за реализация е от 6 до 8 години с обща инсталирана мощност от 11.3 мегавата. Според г-н Топорчев при днешните цени на ел. енергията постъпленията от микровецовете за 30 години ще бъдат около 166 милиона лева.
Участниците в семинара се убедиха, че енергийното планиране е единствената алтернатива в съвременния свят. Важно е обаче и българското законодателство да заприлича на европейското като се даде по-голяма независимост на местните власти при използването на геотермалните извори - условие, без което идеите ще останат само несбъднати мечти.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=529