60 пътуваха до Италия, написаха 3 стратегии
Дата: Tuesday, October 05 @ 08:33:51 UTC
Topic:


Две посещения в италианската община Кастелнуово Бормида на делегации от по 30 човека и три стратегии са конкретните резултати от приключилия проект “Иновативни практики за устойчиво развитие на туризма в Белово, Септември и Велинград”. По проекта Европейският фонд за регионално развитие и държавният бюджет на България отпуснаха на трите общини 248 260 лева.


Домакин на заключителната среща на 30 септември бе хотел “Елбрус” във Велинград, а участниците бяха приветствани от областния управител Дончо Баксанов, който определи “туризъм” като ключова дума за Пазарджишка област. Присъстваха още зам.-областният управител Дафинка Семерджиева, кметът на Септември Томи Стойчев, четиримата зам.-кметове на община Велинград В. Цветанова, Д. Кехайова, Г. Янчев и И. Бабучи, участници в проекта от трите общини и партньорските организации фонд “ИГА” и “Център за обучение и услуги”.
На финалната пресконференция Димитър Русинов от “ЦОУ” оцени проекта като успешно начало на интегриране на българските общини. Кметът на Спетември Томи Стойчев поиска по примера на Италия и у нас да бъде направена законодателна промяна, която да позволи на сдружения от общини да кандидатстват за финансиране на проекти пряко пред Брюксел и така да се спестят бюрократичните процедури. Според него трите общини могат да предложат общ интегриран продукт в областта на туризма и всяка да е полезна с това, което има - Септември с екологични зеленчуци, плодове и вино, Белово с гори и исторически обекти, Велинград с минерални извори, СПА и културен туризъм. Желание сътрудничеството между трите общини, които работят заедно и по програмата ЛИДЕР, изразиха зам.-кметът на Велинград Валентина Цветанова и Мариана Тодорова от община Белово.
Предстои общинските съвети на Велинград, Белово и Септември да обсъдят и приемат създадените по проекта стратегии за устойчиво развитие на туризма.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5507