Най-достъпната профилактика против женски болести
Дата: Monday, October 21 @ 11:52:23 UTC
Topic: Други


Най-достъпната профилактика против различни женски болести е редовното посещение в профилактичния АГО-кабинет във велинградската поликлиниката. Кабинетът е на втория етаж, в него работят две акушерки, които извършват прегледа: вземат цитонамзка, която се изпраща за изследване в лаборатория в Пловдив и правят преглед на млечните жлези. В

условията на здравна реформа по български първостепен въпрос е как се стига до този кабинет и колко струва. За разлика от обичайните проблеми, този път е намерено удобно за пациентките решение. Тъй като личният лекар е длъжен да осигури профилактичен гинекологичен преглед на пациентките си, той ги изпраща във въпросния кабинет с талон за изследване (не става въпрос за вечно недостигащите направления, така че няма пречки и не се чака). Пациентката заплаща единствено потребителската такса за посещение при личния лекар, а прегледът в профилактичния кабинет и изследването на цитонамазката не се заплащат. Личният лекар по преценка може да даде талон и за изследване на мамограф, с какъвто поликлиниката разполага.
Далеч сме от мисълта, че можем да хванем всяко заболяване, но цитонамазката, която търси ракови клетки, се взима качествено и дава възможност да бъдат открити болести, дори когато жената няма оплаквания, споделя акушерката Роза Харизанова. При всеки тревожен сигнал случаят веднага се поема от личния лекар и съответния специалист. Повод да посетим кабинета за профилактика на женските болести във велинградската поликлиника е фактът, че октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата. През последните години размерите на тази тежка болест в България са такива, че за проблема изобщо не трябва да се говори и пише кампанийно. Обратното: решаваща за добрия изход е редовната профилактика.
Данните на кабинета във Велинград сочат, че все повече са жените, които залагат точно на профилактиката. В началото на календарната година през кабинета минават повече от 200 жени месечно. По-възрастните казват по добра дума за времето, когато такива прегледи бяха задължителни и се организираха включително по месторабота. Оказва се, че и сега достъпен начин за профилактика във Велинград има и това е най-малкото, което всяка жена може да направи за своето здраве поне веднъж в годината.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=556