Кметът иска успешно завършване на мандата
Дата: Saturday, November 16 @ 18:41:13 UTC
Topic: Политика


На 5 ноември кметът д-р Цветан Дафов даде пресконференция, на която представи отчета си за 3-годишното управление (пълният текст на отчета бе публикуван в миналия брой). Той припомни, че при встъпването му в длъжност на 1 ноември 1999 г. Велинград е бил курорт със затихващи функции, много от базите и хотелите са били безстопанствени, липсвал е инвестиционен интерес, 20 години пътищата в града не са били асфалтирани, улиците и центърът са били без осветление, а канализацията се е нуждаела от генерален ремонт. Кметът обясни как е бил решаван всеки един от изброените проблеми.

Той сравни обещаното в предизборната програма и постигнатото. Чрез концесиите на баните е изпълнено обещанието за безплатно къпане на пенсионерите - в това отношение длъжник е концесионерът на баните в Чепино “Мавекс” ООД. Пенсионерите пътуват с 50% намаление в градския транспорт - обещанието да пътуват безплатно не е осъществено, тъй като за 3 години не е провеждан нов конкурс за транспортните линии. Не са раздадени и земи от общинския поземлен фонд на соцциално слаби семейства, тъй като няма постъпила нито една молба. Като важен ангажимент кметът посочи проекта “Сютка” и призова велинградчани да се обединят в негова подкрепа по време на общественото обсъждане тази седмица. Общината е длъжник на велинградчани по отношение на обслужването, особено в отдел ТСУ, където наскоро са назначени млади служители и на тях и бъдещия фронт-офис се разчита за по-добра работа. Неизпълнимо е обещанието да се ликвидира тежката безработица в района, която на места достига 95%, смята кметът.
Обещанието за силен следприватизационен контрол д-р Дафов прехвърли към Общинския съвет, където има създадена комисия и трябва тя да поеме отговорността във връзка с този чувствителен за общественото мнение проблем. В тази връзка кметът ще предложи всеки от отговарящите за общинските дялове в търговските дружества да направи отчет пред сесията.
Кметът коментира няколко “горещи” теми, между които и отправените към него и семейството му заплахи, по които полицията не си била свършила работата, следователят не събрал достатъчно доказателства, за да бъдат изправени извършителите пред съда. Д-р Дафов призова прокуратурата и полицията да вземат отношение и по подадените от него писмени сигнали за рекет и заплахи към кмета и общински съветници от страна на лидера на ОЗС Георги Велев преди месец. Ако такива действия взимат връх пред погледа на полиция и прокуратура, то държавата се връща в отминали времена, а Велинград вместо място на спокойствие се слави с най-много кражби на коли и дървесина, подчерта кметът.
Попитан дали отчетът е и заявка за нов мандат д-р Дафов отговори, че сега е съсредоточен да завърши успешно този мандат. Не отхвърлям възможността и да съм, и да не съм аз кандидатът на СДС, каза той. Тъй като предстоят много събития на държавно и местно ниво, д-р Дафов ще вземе личното си решение дали отново да се кандидатира за кмет на по-късен етап. Той обясни, че не може да гадае какъв е процентът на обществено доверие спрямо него, тъй като получава изкривена информация, често пречупена през комерсиализирани интереси. Само хората могат да кажат дали им харесва това, което се прави, заключи философски кметът. Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=590