“Златна лира” за потомците на Орфей
Дата: Tuesday, April 03 @ 08:19:46 UTC
Topic:


Родопа е планината на Орфей - древният музикант, превърнал се в легенда. Групата за автентичен фолклор “Кънтиклу носту”, в която участват армъни от Ракитово и Велинград, и тази година доказа, че са негови достойни последователи. На проведения за дванадесети път в Стара Загора национален музикален и фолклорен конкурс “Орфеево изворче” групата направи запомнящо се и от журито, и от публиката представяне и бе отличена сред 210 творчески колектива.


Конкурсът се проведе под егидата на Националния музикален фолклорен съюз с директор Донка Къшева. Журито в състав Снежана Колева - директор на фондация “Български фолклор”, Даниел Спасов и Милен Иванов - водещи на предаването “Иде нашенската музика” по БНТ, оцени високо изпълненията на двете песни “Ла валя ди Янина” (“В долината на Янина”) и “Море пиле, славей пиле”, изпети на армънски и български език под съпровода на ръководителя на “Кънтику носту” Никола Янев-Чоли. На 24 март в регионалната библиотека в Стара Загора на групата бе присъдена “Златната лира на Орфей” и тя бе определена за участие в гала-концерта на конкурса. Водещите на “Иде нашенската музика” поканиха орфеевите следовници за участие в музикалното предаване по БНТ през април тази година.
Публиката силно аплодира армънската група, а зад кулисите зрители проявиха интерес към автентичните костюми и се снимаха за спомен с певците. За първи път на фестивала имаше много гости от българската общност по света: ансамбъл “Джерела” от Одеса, Украйна с участието на бесарабски българи; ансамбъл “Сударушка” от Краснодар с участници с прабългарски корени; ансамбъл от Тараклия, Молдова с участници банатски българи.
Въпреки кризата два дни в седем зали звучаха народни песни и свирни, а народните танци не спряха през целия съботен ден. Само децата участници бяха около 2500, което накара Дочка Къшева с радост и удовлетворение да възкликне: “Не се гаси туй, що не гасне!”.
Невена Павлова

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7140