На ръба на оцеляването и за шофьорите на таксита
Дата: Tuesday, April 03 @ 08:33:13 UTC
Topic:


Високите цени на горивата пряко или косвено влияят на всички останали цени на стоки и услуги, които са свързани с използването на бензин, дизел или газ. Това е аксиома и едва ли ще се намери някой да твърди обратното. Винаги най-засегнати са крайните потребители, които всеки ден усещат по джоба си, че отново трябва да се ограничават и да намаляват разходите си до купуването само на крайно необходимото.


В края на март цените на горивата и във Велинград се задържахаха на пределни “висоти”. Една проверка на 4 от бензиностанциите в града ни показа, че най-масовият бензин А 95 се продава за 1 литър на цени от 2.65 до 2.71 лв. Дизелът струва между 2.71 и 2.73 лв на литър, а газта се предлага на цени от 1.28 до 1.35 лв. Миналата година през март започнаха първите протести в страната заради по-високите цени на горивата, които тогава струваха за литър съответно бензин А 95 - около 2.35 и дизел - около 2.40 лв. Елементарната сметка сочи, че и двете най-използвани горива са се увеличили средно с по 30-40 ст. на литър, което прави между 13 и 15% по-високи цени само за 1 година. Това поскъпване естествено се отрази и за увеличаването в цените на дребно при повечето хранителни стоки в магазините.
Особено чувствителни към промените в цените на горивата са таксиметровите шофьори, които най-бързо усешат на своя гръб поредния ценови шок. Във Велинград има около 100 таксиметрови коли, които са лицензирани и все още работят в момента. За повечето от шофьорите това е почти непосилна работа, която ги е довела до ръба на оцеляването, но нямат друг избор. Голяма част от тях изплащат всеки месец вноски по заеми или лизинг за колите, с които работят. С непрекъснатите увеличения при цените на горивата, работата им доста се е свила и приходите едва стигат за покриване на разходите. А те не са свързани само с високите цени на горивата, в тях влизат още и належащите ремонти, плащане на лицензи и различни такси, които често могат да доведат и “до червено”, когато се удари чертата в края на месеца. Вече много трудно се стига до изминаването на 30-40 км на ден с пълна кола. Много често почти същото разстояние се минава без клиенти и за придвижване до пиаците. В същото време цените на услугите по дневна и нощна тарифа не са се променяли от 2007 г. И сега са си същите - 0.70 лв за дневна и 0.80 лв за нощна. Но преди 5 години цените на горивата бяха съответно за бензин А 95 между 1.90 и 2.00 лв, а за дизела от 2.00 до 2.10 лв за литър. Много от шофьорите на таксита твърдят, че ако си намерят друг вид работа, веднага ще напуснат. Но в момента това е почти невъзможно, защото в страната, а в частност и във Велинград, от доста години не се прави почти нищо за осигуряване на трайна трудова заетост на хилядите безработни, които бяха съкратени след фалити, ликвидации и приватизацията на работещите тогава предприятията.
Георги Дишлянов

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7144