На отчетното събрание на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите: От община
Дата: Tuesday, April 03 @ 08:38:03 UTC
Topic:


В “Гранд хотел Велинград” на 30 март се проведе годишното отчетно събрание на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. В момента негови членове са 24 местни фирми от туристическия бранш.
В самото начало на срещата думата бе дадена на представители на двете компании за защита на авторските права ПРОФОН и МУЗИКАУТОР, с които собствениците на търговски обекти са длъжни да подпишат договори и да заплащат за всяко излъчване на музика.

След Великден се очаква нова вълна от проверки, а много от шефовете на хотели изразира недоволство от условията на договорите и начините на плащане.
Отчетът за дейността на сдружението през 2011 г. бе представен от секретаря Дарина Шатова. Във връзка с основната си цел - да популяризира Велинград като СПА столица, сдружението отчете многобройни участия в туристически борси у нас и в чужбина, както и в обсъждането на значими обществени проблеми. Като пример за последното бе посочена активната позиция на СХР по отношение затварянето на дефилето през лятото на 2011 г. Четирима представители на сдружението са членове на сформирания в общината Консултативен съвет по туризъм, но общото мнение е, че неговата работа е неефективна. С идеята, че в криза никой не е достатъчно силен сам, СХР набеляза и насоки за дейността си през 2012 г. Председателят на Контролния съвет Михаил Александров посочи, че приходите през 2011 г. възлизат на 16 147 лева, а разходите са за 8830 лева.
Анализ за 2011 г. направи и председателят на сдружението и на комисията по туризъм в Общинския съвет Златко Златанов. Той изтъкна, че заради усрешната марка “СПА столица” от страна на други градове има огромна омраза към Велинград и стремеж много от големите събития да бъдат издърпани към други курорти. Последният пример е предстоящият конгрес на ЕСПА, който според г-н Златанов е редно са се проведе точно в СПА столицата Велинград, но първоначално за домакин на събитието е определен Сандански, а след скандал ще е в Поморие. Златко Златанов съобщи, че по този повод демонстративно е подал оставка от членството в Българския съюз по балнеология и СПА, чийто председател е Стефан Шарлопов. Същото са направили и други велинградски хотели. Собственикът на “Рич” изтъкна още, че Велинград продължава да е най-скъпият град и туристическият бранш ще трябва да следи пазара, който ще покаже дали е нужно да свалят цените.
По покана на собственика на “Гранд хотел Велинград” Лукан Луканов СХР взе решение да стане колективен член на съюза “Произведено в България”. Г-н Луканов е председател на съюза и според мениджъра на хотела Андрей Премянов има амбицията да го превърне в най-важната работодателска организация на средния и малък бизнес. Андрей Премянов прогнозира сериозно място за Златко Златанов в ръководството на “Произведено в България”.
Официален гост на събранието бе зам.-кметът Ася Хрисчева, която представи програмата на общината за развитие на туризма през 2012 г. В нея са включени няколко “смели неща”, сред които оформяне на входна арка на бъдещето кръгово кръстовище пред “Лукойл”, поставяне на лампи в старинен стил и кошници с цветя по отсечката от общината до Вельова баня, асфалтиране на пътя до пещерата Лепеница, ледена пързалка до Централния плаж, за който имало разработен австрийски проект, превръщане на Чепино и Кална баня в работещи музеи и др. На фона на добре звучащите намерения в бъдеще време хотелиерите затрупаха общината с критики: за мръсния централен площад с неработещи фонтани и нуждаеща се от сериозно почистване “Чаша”; за липсата на осветление и огромните дупки по улиците, водещи към хотелите; за ужасното състояние на Топилата в Чепино, които биха могли да станат хубав туристически обект; за движението на каруци, натоварени с мръсни денкове за пластмасови отпадъци; за лошата визия и спряната вода на много от чешмите за минерална вода; за огромния проблем с бездомните кучета.
Най-критични бяха изказванията за състоянието на емблемата на курорта - езерото Клептуза. Стефка Костова от хотел “Акватоник” показа актуални снимки на мръсотията и разрушените сгради, собственост на общината. Хотелиерите сблъскаха и вижданията си за съдбата на Клептуза. Според Златко Златанов това е безценното място на Велинград, за което трябва да се търси богат стратегически инвеститор. Според Божана Маркова точно на Клептуза е мястото за култура - за музей или картинна галерия. Васка Милушева предложи СХР да организира конкурс между млади архитекти и след това велинградчани да имат право да изберат измежду трите най-добри техни предложения за Клептуза.
Поставен бе и въпросът за съдбата на още една емблематична за Велинград сграда - Културния дом. Г-н Златанов съобщи, че темата е “на първа страница” в работата на Общинския съвет, но има спорове и неясноти кой е собственик на сградата. “Изяснява се статутът”, отговори в същия дух и г-жа Хрисчева.
Събранието приключи с коктейл и с намерение за нови срещи, за да се търсят решения за многобройните проблемите на туризма във Велинград.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7146