Георги Марков за Балканската война: Преди 100 г. се разделихме с комплекса на ро
Дата: Monday, April 09 @ 23:04:54 UTC
Topic:


На 3 април в залата на Градската художествена галерия се сложи началото на официалното честване на 100 години от Балканската война. Сред присъстващите бяха ученици, учители по история от училищата на Велинград, представители на дружба “Родина” и дружеството за “Защита на Родопите”, зам.-кметът Исмет Бабучи и шефът на отдел “Образование и култура” Недялка Стефанова. Официални гости на срещата бяха академик Георги Марков и г-н Димитър Димитров от общобългарската фондация “Тангра ТанНакРа”.


Срещата откри директорът на Историческия музей Снежана Велева, която каза, че това е само началото от поредица мероприятия, посветени на юбилея, като кулминацията ще бъде научна конференция на 5 и 6 октомври под председателството на академик Георги Марков на тема “Балканската война и Западните Родопи 100 години по-късно. Споделени размисли.”
Георги Марков, който е и председател на дружба “Родина”, се обърна към присъстващите с думите: “2012 е юбилейна за нас българите, защото преди 100 години се разделихме с 2 комплекса - на роба и на освободения роб. За 3 седмици Българската армия се озовава пред стените на Цариград. По това време България е само 4 милиона и половина население, а армията ни е наброявала 600 хиляди души, тръгнали да освобождават милион и половина свои сънародници. Военните ни подвизи са предизвикали такъв отзвук в света, че чак от Япония са дошли да се запознаят с военните ни победи. С тази война ние, българите доказахме, че заслужаваме свободата си.”
Георги Пашов сподели, че Балканската война измени облика на Чепинския край и напомни за първата голяма победа при връх Велийца. Той предложи всички военни паметници, които не са малко в нашия край, да се оправят за годишнината и да се създаде Инициативен комитет за включване на обществеността в подготовката.
На въпрос, че ние признахме РМакедония, а тя ни краде историята като издига паметници в Скопие, академик Марков бе лаконичен в отговора си, казвайки: “Признава се държава, а не нация. Нацията или я има, или я няма. Колкото до паметниците, те трябва да издигнат само един паметник - на Тито, който ги направи държава, но без история.”
Анета Шопова припомни, че в Балканската война загиват българи християни и мюсюлмани и техните имена са изписани на паметниците, които признателното население е издигнало в Чепинско. Ангел Горанов говори за влиянието на Балканската война върху литературата и изкуството.
Юбилейните тържества за Балканската война ще се провеждат съвместно с община Ракитово, където на следващия ден акад. Марков също имаше среща с обществеността. По време на престоя си във Велинград Г. Марков и Д. Димитров гостуваха и на местния Ротари клуб.
Веска Божкова

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7155