На празнична софра в Чепинско
Дата: Monday, April 09 @ 23:39:20 UTC
Topic:


Дошъл ли е краят на рецептите на баба, има ли място на трапезата ни за традиционната кухня или тя вече е превзета от продуктите на бързото и молекулярното хранене?
За да даде отговор на подобни въпроси, Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” на 5 април организира демонстрационния конкурс “На софра в Чепинско”.

Конкурсът се проведе за четвърти път, като това издание бе посветено на регионалната кухня и нейните автентични вкусове. Изборът на темата не е случаен. В момента професионалната асоциация “Евро Ток България”, с която гимназията е в тясно сътрудничество, подготвя кулинарен пътеводител на България и в него ще бъдат включени и избрани рецепти от нашия край.
Велинград е кулинарна мозайка, трапезата е пъстра, традициите са оцелели през годините - това показаха 38-те участници в 12-те отбора, съставени от ученици, учители и помощен персонал от училището. В първия конкурс имахме 4 отбора, сега са три пъти повече, пресметна с гордост помощник-директорът Тодорка Ланджова. А председателят на журито шеф-сладкар Ради Стамболов допълни, че както е тръгнало, при толкова много майстори догодина вместо конкурс ще се прави фестивал.
От едната страна на отрупаните с вкусотии маси застанаха членовете на журито Ради Стамболов, Костадин Гончев, Благой Нонев и Ангелина Гергова, а от другата страна се наредиха отборите с ярки имена като “Голям праз”, “Веселите мечета” и все в този шеговит дух. Капитаните представиха подготвените кулинарни изненади - всички по оригинални рецепти от Чепинския край. Журито свърши тежката част от работата да опита от всичко и присъди: няма трето и второ място, всички са първи. Допълнение към високата оценка бяха и наградите за готвачите, сладкарите и хлебарите.
Част от конкурса, посветен на софрата в Чепинско, бе възстановката на обичая “хамкане” на Сирни Заговезни. И тъй като пролетното гурме се проведе в навечерието на Великденските празници, майсторката на писани яйца г-жа Лиляна Похлупкова даде старт на мини-състезание по изписване на яйца по традиционната местна технология. Тя напомни на участниците в конкурса, че сега е времето на великденските пости и затова е трябвало да подредят на софрата и изпитаните постни гозби от Чепинско. Тукашните жители са изградили традиция на хранене, която през пролетта зарежда организма със сили за предстоящата целодневна работа след края на зимата. Г-жа Похлупкова препоръча на пролетната трапеза да сложим ястия от царевица, което е лечебна процедура за здраво сърце, чист ум и добра функция на бъбреците; да прочистим организма си с тиква; да изберем храните с растителен произход. Като любима рецепта от нашия край тя посочи каменския зелник, който през зимата се прави с мас, а по време на пости с олио. Яйцето, което ще хапнем на Великден, слага край на глада, то е и началото на живота, каза г-жа Похлупкова.
В хубавия празник се включиха певици и музиканти от ансамбъл “Драгиново”, а сред гостите бяха заместник-кметовете Георги Янчев и Исмет Бабучи и малчугани от детска градина “Слънчице”.
Още на кулинарни теми в навечерието на Великденските празници може да прочетете във втория брой на училищния вестник “Кулинар”, който се издава от клуб “Млад журналист” под редакцията на Александър Кочев.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7159