Откриха новия медицински център “Вели Медикус”
Дата: Monday, April 09 @ 23:51:52 UTC
Topic:


“Ние сме алтернативата на здравеопазването във Велинград, създавайки конкурентна среда, от която някои толкова се страхуват”, каза д-р Наско Ванков в речта си на откриването на новия медицински център “Вели Медикус”. Кметът Иван Лебанов и управителят на общинската болница д-р Атанас Ташев прерязаха лентата на 6 април. На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, заместник-областният управител Ваня Минкова, зам.-кметовете Георги Янчев, Исмет Бабучи и Мустафа Джамбаз, много общински съветници и колеги лекари от различни здравни заведения.


След тържествения водосвет, отслужен от отец Иван, д-р Ванков припомни изстраданата цена и трудностите, през които премина колективът на общинската болница. Досега “МБАЛ Велинград” изпитваше осезаемата липса на свой диагностично-консултативен център, но вече направи първата стъпка към затваряне на цикъла от доболнична и болнична помощ, а в перспектива ще предложи и следболнични грижи. Болните вече имат възможност за истински, а не режисиран избор на медицински специалисти и заведение, като “МБАМ Велинград” и “Вели Медикус” ще предложат достъпни услуги и на най-бедните, неосигурени пациенти. На медицинския център ще се разчита и за утвърждаването на общинската болница като защитено здравно заведение. Болницата ще остане общинска и няма да има никаква приватизация, подчерта д-р Ванков.
През 2007 г., когато встъпих в длъжност, тази сграда бе запорирана, но върнахме парите, за да остане общинска, напомни кметът Иван Лебанов. Той призова лекарите от общинската болница и новия медицински център да изпълняват своята хуманна и социална функция - да няма върнат човек, тъй като здравето е най-важно.
Като дългоочаквана сбъдната мечта определи откриването на медицинския център д-р Атанас Ташев. За превръщането на сградата на бившето работническо общежитие от руина в модерно здравно заведение той благодари на кмета Иван Лебанов, Общинския съвет, депутата от ГЕРБ Иван Иванов, главния архитект и строителите, работили на обекта. Д-р Ташев благодари и на целия колектив на общинската болница и гарантира, че ще обслужват всички пациенти, без да гледат кой с какъв джоб и портфейл е.
Създаването на това ново здравно заведение е изключително важно не само за Велинград, а и за съседните общини, подчерта Ваня Минкова и предаде поздравите на областния управител д-р Дончо Баксанов по случай празника на медиците 7 април. Пожелания за успех към колегите си отправи и управителят на “СБР-НК” филиал Велинград д-р Илза Попова.
“Вели Медукус” има договор със Здравната каса и извършва всички дейности на диагностично-консултативен център. В новото здравно заведение ще работи екипът от специалисти на общинската болница.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7167