Поне да изчистим Клептуза за един ден
Дата: Tuesday, April 17 @ 09:49:25 UTC
Topic:


Пролетното слънце грейна над Чепино и освети Клептуза. Каква е гледката? Няма смисъл от много думи - снимките показват това, което не ни се иска да признаем: макар и уникална защитена местност, макар и емблема на СПА столицата Велинград, в момента Клептуза направо не е за показване.


В края на март на годишното събрание на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от хотел “Акварекс” донесоха свои снимки на Клептуза и ги връчиха на общината в лицето на зам.-кмета Атанаска Хрисчева като сигнал, че проблемът не търпи отлагане.
Дни по-късно и ние отидохме с фотоапарат и, естествено, се оказа, че не сме единствените: млади момче и момиче си правеха снимки на фона на езерото, старателно избягвайки в кадър да не попаднат рушащите се сгради. Група ученици екскурзианти щурмуваха пуканките и водните колела (в окаяно състояние, което слоевете боя вече не могат да скрият), а възрастни хора си правеха разходка и се връщаха с носталгия години назад, когато всеки турист във Велинград си тръгвал със снимка за спомен не от друго място, а задължително от Клептуза.
Днес до езерата се стига през ремонтирания с европейски пари парк, части от който са превърнати в “уникални” търговски обекти. Ако минете по стария мост, ви посреща табела “Красива България”. Но погледнете ли под моста, пред погледа се ширва сметище, плод на нашата култура и екологично мислене.
До моста са едни от стълбите, водещи към древното светилище и параклиса “Свети Илия”. Видът на порутените, абсолютно неподдържани от години стълби, също свидетелства за нашето отношение. Ако не гледаме на това място като на светиня, то да бъдем прагматици - малко трябва, за да се превърне в туристистически обект, който ще носи добавена стойност на Велинград и на Клептуза.
Сградите, били някога заведения, днес са руини - не само срамно мръсни, но и опасни. Старата слава на ресторанта, предлагащ най-вкусната пъстърва, е останала в миналото. Настоящето предлага на туристите разходка между падащи мазилки, изкъртени прозорци и висящи жици.
Да погледнем и езерата. Преди 4 години ученици от ВУИ “Ангел Узунов” със съдействието на Ротари клуб - Велинград почистиха голямото езеро и оттогава подобна акция не е имало. Плачевно е състоянието на долното езеро, потънало в боклуци, от чийто води се носи тежка миризма. Тук почистването не просто е наложително, а е проблем от спешен порядък - не само заради туристическия сезон, а по хигиенни и здравни съобръжения!
Можем да публикуваме още десетки снимки и да изпишем десетки думи. От пролетта на 2008 г. общината е горд собственик на Клептуза, но още не е предначертала бъдещето на емблемата на Велинград. Дойде пета пролет след радостното събитие с връщането на Клептуза, а общинарите продължават да мислят и да спорят какво да правят с това най-ценно място на курорта. И тъй като този процес продължава доволно дълго и не се знае кога ще има конкретни плодове, хайде поне да почистим Клептуза за един ден! Задава се национална кампания на 12 май и ако общината намери и обедини съзидателна енергия, може да се справи поне с част от мръсотията. Че иначе срам за Велинград.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7185