Само камери ще вразумят шофьори и пешеходци
Дата: Monday, April 23 @ 23:27:26 UTC
Topic:


Неоспорим факт е, че на местата, където се поставят камери за наблюдение на движението по пътищата, рязко намаляват произшествията с МПС, а от това спада и броят на загиналите и пострадалите хора. Данните на КАТ са пределно категорични в тази посока и е много чудно защо все още подобни камери се използват твърде рядко в населените места. Велинград не прави изключение. Тук липсват такива камери, а специално на централния булевард “Съединение” са повече от необходими.


Зачестиха случаите на блъснати хора, включително и с фатален край за пострадалите. Свидетели сме на ситуации, при които водачи на леки автомобили не спазват изобщо ограниченията на скоростта в населено място и стават особено опасни, не само за себе си, но и за останалите участници в движението. Дори и поставянето на т.н. “полегнали полицаи” не може да ограничи тези, които са свикнали да карат с превишена скорост и изобщо не се съобразяват с ограничителните пътни знаци.
Една наша проверка показа, че има и крайно безразсъдни и недисциплинирани шофьори, които пренебрегват дори сигнализацията на светофара и пешеходната пътека до пресечката, която води към общинската болница. В продължение на 10 мин. наблюдавахме колко водачи на МПС ще спрат на червен сигнал на светофара и ще дадат предимство на преминаващите в този момент пешеходци. Експериментът показа, че от преминалите през това време 21 автомобила в двете посоки, 17 спряха и изчкаха да минат хората. Трима водачи обаче не спряха, а само намалиха и преминаха на червена светлина през пешеходната пътека, докато на нея стъпваха минувачите. А един премина дори, без да намалява скоростта, на метър пред жена, която вече вървеше по “зебрата”. Нещастният случай се размина, но,както се казва, беше само на крачка.
Много често и пешеходците имат вина за възникването на проблеми по пътя. Те пресичат на места, където няма пешеходни пътеки, а на въпросния светофар пред болницата много от тях не използват бутона за пускането на зелената светлина и преминават на червено с риск да бъдат блъснати.
От друга страна се наблюдава и занижен контрол от служителите на КАТ, които по-скоро провеждат някои кампанийни акции от време на време, но липсва постоянният ефективен контрол, който да всява респект у всички участници в движението.
В този ред на мисли може да се стигне до заключението, че голяма част от проблемите на пътя могат да се решат с поставянето на няколко камери за наблюдение на местата, които носят най-голям риск за пътни произшествия. Така всяко нарушение ще се записва и виновникът ще бъде санкциониран по бързата процедура. Примери за такава ефективна практика има в много европейски страни и е добре не само да ги цитираме, но и тук да ги приложим наистина в действие. Камерите ще накарат шофьори и пешеходци да имат едно наум, да внимават и да спазват правилата, а това ще доведе до по-голямо спокойствие и сигурност по улици и пътища.
Веднага някой ще каже, че монтирането и обслужването на такива камери струват доста пари. Сигурно е така, но каква е цената тогава на отнет човешки живот или мъките и страдания от причинени тежки физически увреждания?
Георги Дишлянов

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7199