Важни избори в БСП
Дата: Monday, April 23 @ 23:29:41 UTC
Topic:


Общинската организация на БСП във Велинград ще проведе отчетно-изборна конференция тази неделя на 29 април. Такава конференция се прави през 4 години, след завършен пълен цикъл от отчетно-изборни събрания в основните партийни организации. В нашата община техният брой е 31, като всяка организация вече е излъчила своите делегати на квотен принцип - по един делагат на всеки шестима членове.


Именно на делегатите на конференцията се пада тежката задача да приемат отчетите за работата на 31-мата членове на Общинския съвет на БСП и на общинските съветници от партията. След това делегатите чрез таен вот (така е по устав) ще изберат председател на партията. През последните години този пост неизменно печели Тома Пачалов. Колко и кои ще са претендентите за председател ще стане ясно на самата конференция, защото практиката показва, че по традиция в БСП в последния момент се правят много самоотводи. Взето е решение на конференцията да присъстват и членове на БСП, които не са избрани за делегати, но са предложени за ръководни постове - те обаче няма да имат право на глас. Другият важен избор е за членове на бъдещия нов Общински съвет и Контролна комисия на партията.
Сред най-отговорните задачи на делегатите на общинската конференция ще бъде да изберат петимата социалисти от Велинград, които ще вземат участие в конгреса на БСП на 19 и 20 май. Конгресът ще е арена на битката за лидерския пост в БСП, към който в момента явно са се устремили Сергей Станишев и Георги Първанов. Всеки от тях има своето лоби в общините, включително във Велинград и за всеки е важно кои точно ще са делегатите, избрани от общинските събрания. Това предопределя очакването, че на предстоящата отчетно-изборна конференция във Велинград ще има официални гости от висшето партийно ръководство.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7202