Защо баните в Чепино все още стоят затворени?
Дата: Monday, April 23 @ 23:33:19 UTC
Topic:


Вече близо година и половина двете бани в Чепино не могат да се ползват, защото са заключени. На едната стои надпис “Банята е в ремонт”, а на другата виси катинар. Отдавна хората си задават въпроса защо толкова дълго време се проточи отварянето на баните? Нали вече са на общината и тя трябва да ги стопанисва и да ги предостави за ползване на местните хора и на гостите на курорта.


С такива въпроси се обърна към редакцията на вестника и нашият читател Трифон Павлов, който си припомни направени обещания, че баните в Чепино ще заработят около Нова година. Само че той се пита за коя Нова година става дума, защото явно не е за 2012 г.
Припомняме на читателите, че в края на ноември 2011 г. със заповед на кмета Иван Лебанов бе определена общинска комисия, която прие от бившите концесионери Кална баня и баните в Чепино. Бяха направени необходимите ремонти, разглеждаха се различни варианти за съдбата на баните и намерения те да заработят от началото на 2012 г. Това вече се случи за Кална баня, където общината ползва вода от даденото й за стопанисване находище “Власа”.
Квартал Чепино все още е без действаща баня, защото тук общината няма възможност да прекара вода от “Власа” и е необходимо получаването на разрешение от “Басейнова дирекция за управление на водите” - Пловдив за ползване на минералната вода, която е изключителна държавна собственост. В края на февруари 2012 г. от общината е изпратен проект за ползването на тази минерална вода, която захранва баните в Чепино, но до този момент разрешението все още не е получено. Общината е подготвила баните за ползване, но продължава да чака получаването на разрешение от “Басейнова дирекция”.
От пресцентъра на дирекцията в Пловдив разбрахме, че определеният срок за издаване на разрешението според Закона за водите е в рамките на 2-3 месеца от подаване на заявлението за получаването му. Това е един технологичен срок, в който се проверява изрядността на цялата документация за конкретния случай. Тоест някъде до края на май т.г. може да се получи нужното разрешение за ползването на минерална вода и баните в Чепино да отворят врати. Остава ни само да чакаме, докато държавната бюрократична машина се задвижи и доведе случая до така желания благоприятен край.
Георги Дишлянов

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7205