Общината в цайтнот по стар кредит от ФЛАГ
Дата: Monday, April 23 @ 23:34:14 UTC
Topic:


16 от общо 29-те общински съветници взеха участие в извънредната сесия, която се проведе на 19 април 2012 г.
Единствената точка от дневния ред бе свързана с проекта за укрепване на свлащича, който приключи успешно преди година - през април 2011. Проектът бе финансиран от ОП “Регионално развитие”, като за да осигури междинните плащания, общината взе кредит от държавния фонд ФЛАГ в размер на 328 482 лева.

Това стана с решение на предишния Общински съвет от септември 2010 г. Срокът за погасяване на кредита според това решение е 18 месеца.
Пред съветниците зам.-кметът с ресор европроекти Георги Янчев поясни: “Средствата би трябвало да ни са възстановени от ОП “Регионално развитие”, а ние от своя страна да сме ги възстановили на ФЛАГ. Но има забавяне на плащанията и затова искаме да бъде удължен срока на договора с ФЛАГ”.
Според предложеното решение срокът за издължаване на общината към ФЛАГ се удължава до 25 март 2016 г. с възможност за предсрочно погасяване. Другата промяна бе, че като източници за погасяване на главницата освен плащанията от ОП “Регионално развитие” сега се допълва и “от собствени бюджетни средства”.
Дискусия по предложението нямаше, а при поименното гласуване то бе подкрепено от 11 съветници от ДПС, БСП и ЗНС. Петимата присъстващи съветници от ГЕРБ гласуваха “въздържал се” и така решението, за което са нужни поне 15 гласа, бе отхвърлено.
Общината е в цайтнот, тъй като от ФЛАГ бяха поставили като срок за взимане на решение за удължаване срока на кредита 20 април 2012 г.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7206