Тежка санкция за общината по проекта за парковете
Дата: Monday, April 23 @ 23:38:21 UTC
Topic:


Най-големият спечелен и осъществен до момента от общината европейски проект - този за ремонт на парковете във Велинград, заплашва да се превърне в бомба, която да взриви и без това бедната общинска хазна.
В средата на март 2012 г. Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР), е изпратила официално писмо до кмета на общината Иван Лебанов.

От документа става ясно, че ОПРР налага 25% финансова корекция върху стойността на договора за строителни дейности по проекта. Договорът с изпълнителя Сдружение “Еко Велинград” е за 6 561 544 лева, а 25-процентната санкция възлиза на близо 1 700 000 лева - пари, които общината трябва да върне на ОПРР.
Причината за високата санкция се корени в проведената през 2009 г. обществена поръчка за избор на изпълнител, за която “Темпо” е писал многократно. Тогава процедурата бе обжалвана от фирма, която не участва, но бе закупила тръжна документация. По нейн сигнал Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви поръчката за незаконосъобразна, но в крайна сметка тя не бе спряна. Обжалването продължи във Върховния административен съд, който също се произнесе, че поръчката е незаконосъбразна, тъй като са заложени ограничителни изисквания - посочени са определени търговски марки за програмен продукт и ВиК хидрант, има и пороци в методиката за оценка на офертите.
Общината е получила възможност да защити позицията си пред ОПРР и е изтъкнала, че договорът с изпълнителят е сключен, тъй като от КЗК не са спрели поръчката. Чрез подписване на договора е защитен обществен интерес, тъй като стартирането и своевременното изпълнение на проекта е в интерес на цялото население.
От ОПРР считат, че аргументите на общината са неправилни и необосновани: “Считаме, че възложителят е трябвало да изчака решението на втората инстанция (ВАС - бел.ред.), преди да предприеме действия по сключване на договор с изпълнител по незаконосъобразна процедура”. Вземайки предвид, че е налице “опорочен и незаконосъобразен избор на изпълнител на услугата и са нарушени основни принципи от европейското и националното законодателство”, ОПРР отхърля искането на общината да не се налага финансова корекция от 25% върху стойността на договора.
“Опитахме намаляване на санкцията, но не успяхме. При провеждане на обществената поръчка КЗК не я спря, МРРБ одобри методиката за избор на изпълнител, след което загубихме делото във ВАС заради дискриминационни елементи в условията. Поръчката тръгна много трудно, още преди да стартира имаше закани, че няма да тръгне. Ако не бях подписал договор с изпълнител, проектът за парковете нямаше за започне, защото при нова процедура нямаше да влезем в заложените срокове” - това каза кметът Иван Лебанов на 19 април 2012 г. И припомни, че по време на изпълнението на проекта са изпращани много сигнали, допълвайки: “Не искам да вмъквам никаква политика, но може и този момент да го има”.
Освен тази от 25%, от ОПРР налагат и още 100% корекция по договора за избор на изпълнител за подготовката на тръжната документация - 35 644 лева. За да си получат парите от наложените корекции, до момента от ОПРР са задържани и прихванати суми по две междинни искания за плащания в размер на 1 101 655 лева. Така общината дължи на ОПРР още 562 730 лева до общата сума от 1 700 000 лева. В същото време плащания от общинската хазна очаква и фирмата-изпълнител на проекта.
Според кмета Иван Лебанов единственият изход е общината да вземе заем, с парите от който да се покрият дължимите суми. Много общини са в подобна ситуация, търпят финансови санкции по европроекти и теглят кредити, за да ги погасяват. Но в нашия конкретен случай искането за кредит сигурно ще срещне отпор в Общинския съвет и логични критики, че вместо общината да се възползва от безвъзмездната европейска помощ, тя влиза в дълг, който ще изплащаме всички.
Освен това кметът заяви, че има много забележки към работата на изпълнителите, особено по отношение на озеленяването и множеството изсъхнали растения. Затова смята да намали с 10% договорената сума и да води преговори с фирмата за разсрочване на плащанията.
Де факто парковете от месеци се ползват от малки и големи, от велинградчани и гостите на курорта, но проектът още не е официално приет. На проверка през настоящата седмица във Велинград идват комисия от ОПРР и представители на фирмата-изпълнител. Кой знае дали по големия проект не ни чакат още изненади?
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7208