В Ракитово започва проектът за водния цикъл
Дата: Tuesday, August 21 @ 20:36:50 UTC
Topic:


За разлика от община Велинград, която загуби шанса да получи европейски пари за изграждане на пречиствателна станция и ВиК мрежа в курорта, община Ракитово вече е на старта.

Преди дни бе обявена обществената поръчка за подготовка на инвестиционен проект, а конкурсът за избор на изпълнител е насрочен за 26 септември 2012 г. Общата сума за инвестиционните проекти е 1 200 000 лева и този открит конкурс де факто е началото на най-големия досега проект за община Ракитово. С него общината ще реши и един от безспорно най-големите си проблеми - водоснабдяването, което от години мъчи жителите на трите селища. Обществената поръчка включва две обособени позиции. Първата от тях е за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в общинския център Ракитово с капацитет 8450 еквивалент жители. В Ракитово ще бъдат направени два колектора с обща дължина 3.7 километра, като 2.2 км са довеждащ колектор за ромския квартал Запад. Предвидено е изграждане на 6.7 км нова канализационна мрежа плюс реконструкция и модернизация на 9.6 км стара канализационна и 16.3 км стара водопроводна мрежа. За инвестиционния проект за Ракитово са осигурени 550 000 лева.
Втората обособена позиция включва изграждане на пречиствателна станция за отпадни води за Костандово и Дорково, чийто капацитет е 7550 еквивалент жители. Наред с довеждащите колектори ще се изградят 5.9 км нова канализационна мрежа и ще бъдат реконструирани 8.1 км канализационна и 14.1 км водопроводна мрежа. За тази обособена позиция са предвидени 650 000 лева.
Проектът за водния цикъл в община Ракитово получи подкрепа лично от министъра на околната среда и водите Нона Караджова. На празника на Ракитово на 7 юли 2012 г. тя обяви, че общината и кметът Любъмор Петков имат нейното пълно съдействие за реализацията на този голям проект. Финансирането ще бъде осигурено по оперативна програма “Околна среда” по схемата за подобряване на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации между 2000 и 10 000 жители.
Темпо


This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7567