Бизнесмените надиграха политиците:Балотаж Фидел Беев - Александър Даскалов
Дата: Monday, October 27 @ 17:24:42 UTC
Topic: Местни избори 2003


Двама бизнесмени оглавиха класирането на всичките 15 кандидати за кметове на община Велинград: Фидел Беев, който има бизнес в горивата, транспорта и медиите и Александър Даскалов, управител на фабриката за детски играчки “Вели 97”. Фидел Беев води със сериозна преднина от 5262 гласа, Александър Даскалов на първи тур събра 2555 гласа. Двамата ще мерят сили отново на балотаж в неделя, 2 октомври.
Трети остана кандидатът на ДПС Неджат Кехайов с 2358 лева, следван от кандидата на БСП и левоцентристката коалиция Заварин Маров с 2192 гласа, досегашният кмет д-р Цветан Дафов от “Коалиция за Велинград” остана пети с 2145, а подкрепеният от НДСВ независим кандидат Николай Делиев е шести с 1830 гласа. Останалите кандидати събраха значително по-малко бюлетини, а някои не успяват да съберат дори минимума, нужен за общински съветници.
Изборният ден не поднесе особени изненади. Той бе предшестван от много тежка работа от страна на Общинска администрация и Общинската избирателна комисия, тъй като два дни преди 26 октомври пристигнаха бюлетини с грешки в имената на кандидат-кметове и съветници. Наложи се ОИК да вземе 7 решения, с които обяви бюлетините да се считат за действителни, тъй като става въпрос за технически, печатни грешки.
Избирателната активност бе по-ниска в сравнение с местните избори през 1999 г. и парламентарните през 2001 г.: от 35 713 избиратели с право на глас за кмет на общината гласуваха 17 991 или 50.4%. Новост за избирателя се оказаха големият брой бюлетини, което доведе до масови грешки. Общият брой на недействителните сгрешени бюлетини е рекорден - около 3000 гласа, които на практика са пропилени. Работата на секционните комисия бе изключително тежка, тъй като бяха натоварени с допълнителното изискване да преброят и всички неподадени бюлетини за всички кандидати.
Денят протече сравнително спокойно, няколко партии подадоха жалби за агитационни материали на конкуренти: БСП протестира срещу недействителни бюлетини на Ф. Беев и Ал. Даскалов, от щаба на Даскалов подадоха жалба, че в близост до избирателни секции има агитационни материали, сигнали за липса и за затрупани техни бюлетини подадоха от Зелената партия.
Проблемите дойдоха с края на избория ден. Рекорд постави Кръстава, където в 19 часа пред секцията е имало над 400 избиратели. Секцията в селото приключи гласуването след 2 часа през нощта, протоколите пристигнаха във Велинград около 9 часа и се наложи ОИК повторно да ги преброи ръчно. Забавяне имаше и в една от секциите в Драгиново.
Около 3 часа през нощта възникна и първият сериозен инцидент: запален бе билбордът на Фидел Беев в посока Каменица, до кафе “Еделвайс”. Наложи се намесата на пожарникарите, за да се предотвратят по-сериозни последствия.
Резултатите поляха със студен душ всички големи партийни централи. Настроенията в сградата на Стария съвет бяха минорни. И на следващия ден политическите партии все още нямаха решение как ще процедират за балотажа, кой кандидат ще подкрепят. През дните до неделя ще текат усилени преговори, партиите ще пресмятат тежестта си в Общинския съвет и сигурно няма да се размине без пазарлъци. Но в крайна сметка - тази неделя ще решават избирателите.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=780