Празнична Коледа
Дата: Thursday, January 03 @ 18:22:54 UTC
Topic:


Тазгодишният Коледен концерт на Общинския детски комплекс се състоя вечерта на 21 декември на красиво украсената сцена в читалище “Отец Паисий”. Театралната група към ОДК, Клуб за спортни танци “Импулс”, музикална школа “Звънче” и гостите от вокална група “Караоке” поднесоха един запомнящ се спектакъл, изпълнен с празнично настроение, хумор и разностранни таланти.Трите читалища във Велинград спазиха традицията да поканят на Коледни концерти своята публика. В читалище “Васил Левски” в кв. Каменица концертът се състоя на 21 декември и в него се включиха всички самодейни групи. На 22 декември самодейците от ансамбъл “Чепино” към ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905” - Велинград изнесоха своя празничен концерт на открито. В сцена се превърна площадката пред сградата на читалището, а зрителите се сгряха и с чаша греяно вино от организаторите. Като гост-изпълнители в концерта взеха участие вокална група “Велина” към ОНЧ “Отец Паисий-1893” и музиканти от Разлог. По традиция концертът приключи с голямо хоро, в което се включиха самодейци и зрители. Матине на открито за сутринта на 23 декември беше насрочило и читалище “Отец Паисий”, но сутрешният концерт на музикантите и мажоретките бе отменен заради големия студ. Вечерта залата на читалището бе препълнена от зрители, а на сцената се изявиха всички самодейни състави, подготвили нова порграма специално за Коледния концерт.

Като едно голямо семейство на Коледа - така посрещнаха празника в Дневния център за деца и младежи с увреждания “Надежда” във Велинград. На 14.12.2012 г. по стар български обичай бе пресъздадена атмосферата на Бъдни вечер със седем постни ястия и питка с късмети, както повелява традицията. Директорът на Дневния център г-жа Величка Симеонова извърши ритуала прекаждане и разчупи празничната питка. За доброто настроение допринесоха коледните песни и дългоочаквания гост - Дядо Коледа, който донесе подаръци за всички деца.

На 15.12.2012 г. в Помощното училище “Драган Манчов” деца изработиха и подредиха в изложба традиционни новогодишни сурвачки, спазвайки традицията сурвачката да е направена от дрянови клонки украсени с пуканки, сушени плодове, кравайчета и ядки. След това със сурвачките беше подредена изложба в Историческия музей. Децата и тяхната ръководителка г-жа Величка Вучкова се надяват, че изложбата ще допринесе за запазването на българските традиции. Изявата бе в част от работата на училището по проект “Успех”.

И тази година по традиция на Игнажден Историческият музей посрещна “полазници” - учениците от ОУ „Христо Ботев”. Водени от своите ръководители учителите Анета Милова, Нина Томова и Нина Захова децата изнесоха празнична програма, посветена на светлите Рождественски и Новогодишни празници. Водещи на празничната програма бяха седмокласниците Цветелина Марова и Георги Попов. Директорката на музея Снежана Велева благодари на колектива,на гостите на празника и на полазниците и пожела мирна и щастлива 2013-та година. Тя обяви, че Историческият музей през изминалата година е посрещнал повече от 17 000 посетители.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7920