Среща на Илиновия род
Дата: Tuesday, January 08 @ 09:15:17 UTC
Topic:


Най-голямата ценност за човека от родовата общност е съхраняването, опазването и продължаването на рода. Родът е оная човешка тъкън, събрала и съхранила характера на потомците му. Това е оная земна сила, която ги обединява и сплотява. Човек не може да се откъсне от своя род, както реката не се откъсва от изворите си. Нищо не може да развълнува човека така, както разказите за дедите му.


В нашия календар имаме един чудесен празник - деня на християнското семейство. По случай този ден Илиновият род се събра в ресторант “Корона”. Това беше едно затрогващо и мило тържество.
Родовият празник бе посветен на 140 години от рождението на нашия дядо и прадядо Тоско Стоев Илинов - участник в Балканската война, завърнал се жив и здрав от Булаир. Тоско Илинов е баща на 4 сина и 2 дъщери, има 23 внуци, 39 правнуци, 60 праправнуци и 17 прапраправнуци.
Присъстваха над 50 наследници: от най-възрастния - 86-годишният Ангел Кадинов до най-малката София Илинова на 1 година и 6 месеца.
По стара традиция гостите бяха посрещнати с китка здравец за вечно дълголетие и сладка питка за сладък живот. Водеща бе правнучката Илияна Христова, която откри срещата със стихове. Слово за Илиновия род прочете Севда Илинова. За живота на своя дядо Тоско разказа Катерина Илинова.
Тържеството продължи с богата трапеза, поздравления, песни и хора до късно вечерта. А като приятна изненада бе поднесена торта, украсена с родово дърво, чийто клони са с надписи на родовите фамилии: Илинови, Кадинови, Ямакови.
Силни вълнения, сълзи в очите на възрастните, прегръдки на близки и далечни братовчеди. Имаше и надпявания по семейни кръгове. Радостни усмивки и ръкопляскания за стиховете на малките чаровници Наско, Деси и Софи.
Родът сплотява! Родът обединява! В рода е силата! Нека бъдат честити дните на Илиновия род!
сем. Илинови

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7945