135 години от освобождението на Чепинско
Дата: Tuesday, January 08 @ 09:16:33 UTC
Topic:


В резултат на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. България се освободи от петвековното турско робство. Българското племе стана народ, а България - държава. Тя се появи на картата на Европа. Един от поводите на войната е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 г., предизвикало възмущението на прогресивната общественост в цяла Европа и особено в Русия. Принос за Освобождението ни има и Българското опълчение, състоящо се от 12 дружини с 7 444 опълченци, а и целия български народ, който по време на войната подкрепя освободителите.

Това е най-значимото събитие за България през 19 век. Многовековните борби и мечти на народа ни за свобода и самостоятелна държавност се сбъднаха. Край на робството, на ангарията, на духовният и физически геноцит. Това беше съдбата и историческият шанс на България. Много народи не са имали такъв и са останали в тъмнината на историята.
Този исторически феномен остави трайни и незаличими следи в българския национален дух. Масово и спонтанно по цялата българска земя потомците честват годишнината на тази освободителна епопея и почитат паметта на десетките хиляди руски войни и българските опълченци, загинали за освобождението ни.
Много спомени и легенди се предават от поколение на поколение за освобождението и в нашия край. След падането на Плевен и освобождаването на София Освободителната война се развива по-динамично. Претърпяла редица поражения, турската армия отстъпва. Руското командване, разположено с военни части в района на Белово - Мененкьово, получава донесения, че турската войска и скитащи башибозушки групи безчинстват над православното българско население в Родопите. За да осигури десният си фланг, ген. Йосиф Владимирович Гурко изпраща II-ри дивизион на IX хусарски Киевски полк по посоката Белово - Каменица - Батак - Пловдив. Водачите поемат дивизиона още далеч преди Алабак и го превеждат през най-подходящия за времето си, но много труден път: през снежния и заледен Алабак, през Портин дол, Терегово и Дълбочица към село Корово (днес село Драгиново).
По данни на драгиновски краеведи за кратък отдих дивизионът спира в месността Липовец до Ризов мост, където населението го посреща с хляб и сол. В началото коровчани са изплашени, но постепенно се окопитват от радушното отношение на руснаците. А избягалите се завръщат в селото. Местните хора са спокойни и заради това, че нито един човек от тяхното село не е участвал в бандите, нападнали Батак. С този исторически факт драгиновци заслужено се гордеят и сега.
На 8 януари 1878г. към 16.30 часа влизат първите разузнавателни конни двойки в Каменица, а дивизионът се установява на стан в долния край на селото в местността Тудора. Оръдията са грижливо подредени с насочени цеви на север. Пламват огньове, а около тях почиват уморените и премръзнали бойци.
Било е ден - Бабинден. Населението, въпраки големите си тревоги, чества този останал от древността празник, посветен на продължаването на човешкия род, на вярата в бъдещето и уважението между хората. Но на този ден има нещо необикновенно. Почти от всеки дом излизат съгледвачи по пътищата и пътеките от Елин връх до Алабак. Хората вече знаят, че Русия идва, със свити сърца и големи надежди очакват добрата вест.
Неописуема е радостта на мало и голямо.Те още не могат да почувстват, че дългоочакваният ден на Свободата, краят на петвековното робство, на униженията и страданията е дошъл. Цялото население с празничните си дрехи, с много храна и типичните за Бабинден вкусни каменски ястия, с църковни песни, хоругви и икони, начело със своя духовен и политически водач поп Топорчо се отправят към долния край на селото. Там той просълзен с хляб и сол посреща и поздравява освободителите на църковнославянски с “Добре дошли, братушки! Здраствуйте, братушки.” А уморените войници, със зачервени от вятъра и студа лица, очупват по къшей хляб със загрубелите си ръце и се кръстят пред черковните атрибути. Струпаното множество съсредоточено и със радост наблюдават дългоочакваното събитие, за да остане като мил спомен на всеки, а след това да се предава от поколения на поколения.
Престоят на руския дивизион е кратък, само ден-два. Той продължава пътя си до победата. Това е най-великият, очакван от векове празник за българското население в Чепинско, освобождението, което им донася “Дядо Иван”.
В нашя край идват още две руски военни подразделения. Следващия месец февруари 1878 г. е дислоциран един кавалерийски ескадрон, разквартируван в Каменица, с цел да противодейства на турското влияние в различните му прояви и да установи ред и спокойствие в района. Престоят е продължил около три месеца. Тази група руски войници е оставила най-много спомени сред местното население. Кавлеристите редовно посещавали в празнични дни черквата, на тях е било предоставено най-почетното място, а каменчани със захлас ги наблюдавали. Гледали как при поклоните казаците прибирали токовете на ботушите, лъскавите им шпори лъшели, а звънът им се разнасял сред затихналото множество. И сега в горната махала при Орището се носи споменът, че в една от старите къщи е живял майорът - командир на ескадрона, а къщата се знае като Майоркината. Знае се, че руснаците обучавали младежите на военно дело. Носи се и преданието, че те са сложили началото на отглеждането на картофи в нашия край.
Третата група военни, разквартирувана също в Каменица, е престояла продължително време през лятото и есента на 1878 г. Те са картографи от Санктпетербургкския военен топографски институт. Тя се е състояла от пет-шест офицери топографи и конен обоз с обслужващ персонал. По време на войната и през годините след нея Руският топографски корпус извършва първото подробно едромащабно заснемане на територията на България. И днес картите, създадени от него, не са загубили своето значение.
За присъствиета на руските войници - освободители, са запазени чудесни спомени в нашия край и в цялата страна, от хубави по-хубави, които нашите краеведи и историци са длъжни да възстановят. Нека 135-тата годишнина от Освобождението да послужи като повод.
“Дядо Иван” - това е една исторически утвърдила се надежда за Освобождение на България. Така се случи, че тази надежда се превръща в действителност - България стана държава. Бъдещето така се разви, че духовните връзки между двата славянски народа българи и руси се задълбочиха. Малко са такива случаи в света. Тревожно е, че сега целенасочено от някои се полагат неимоверни усилия за разрушаването им. Дружбата ни с Русия е била нужна, а в бъдеще ще е още по-необходима за нашите страни. Нека я пазим във вековете!
Георги Пашов, председател на Дружеството за защита на Родопите

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7946