ОТЗВУК: Да бъдем добри не само по празниците
Дата: Tuesday, January 08 @ 09:33:38 UTC
Topic:


По време на отминалите празници всички гледахме и слушахме реклами, които ни приканват да дарим колкото е възможно на децата в нужда. Твърдо подкрепям “Българската Коледа” заради благородната идея. Затова сме хора - да помагаме, да подкрепяме. И наистина има деца, които нямат както повечето от нас дом, в който да се приберат, родители, които да ги чакат с топла вечеря до огнището, нямат дори покрив над главите си. А има и по-лоши и тъжни случаи, в които тези деца страдат от различни болести, за чието лечение се изискват големи финансови суми. Това е твърде тъжна гледка.


Няма да питам какво прави държавата - безсмислено е да си задавам риторични въпроси, на които отговорът се губи. Това, което по Коледа прави обществото, е да помага. Наистина е относително: някои го правят, защото 1 лв не е нищо в сравнение със самият жест. Други нямат толкова или просто нямат желание. И съжалявам, но не се сдържам да не попитам “Къде е държавата?”. Не само, че помощ няма, но ДДС-то трябва да бъде отчетено, без значение, че става дума за благотворителност!
Да се върнем на темата. Често слушам хората да казват за тези деца: “След като родителите не могат да се грижат за тях, тогава защо ги раждат?” Но, хора, замислете се - каква вина има самото дете?! И, да, по Коледа стават чудеса и част от обществото наистина помага. Но къде са останалите?! А тази част къде е през останалата част от годината?! Защото децата не са болни само по празниците, не гладуват само тогава. Целогодишно, всеки ден тези деца се нуждаят от помощ или подкрепа, понякога просто от прегръдка. Защо не им дадем каквото можем?! Аз не мисля,че някой ще обеднее с 1 лев или ако вместо да изхвърли остарялите си модни дрехи, ги дари на дом за деца, или ако просто ако подаде ръка на някой от Гаврошовците. Помощ от другаде не можем да очакваме, ние сме тези, които трябва да я дадат, най-малкото защото сме хора, защото сме общество. Крайно време е да отворим сърцата си, време е за промяна.
Една друга тема: около 2500 деца чакат за приемни семейства, а има стотици желаещи да станат приемни родители. И тези семейства, и тези деца трябва да чакат с месеци при положение, че това може да стане веднага. Моят въпрос е защо?! Става дума за живи същества, носещи сърца в гърдите си. Става дума за нашите деца - бъдещето на България, за възпитаване на личностите у тях, за изграждане на характер, който само едно семейство може да изгради.
Трябва да бъдем добри не само по празниците, а всеки ден. Всяка добра наша постъпка е не само в помощта, в жестовете... Тя е едно добро дело както за човека или детето, за което го правим, така и за самите нас.
За новата година аз си пожелавам една добра положителна промяна. Пожелавам си да отворим сърцата си за доброто и светлината, което носи то. Пожелавам си едно сплотено общество, в което всеки да носи сърце, за да помага на другия и да го подкрепя. Това е основата на всичко. А на всички вас пожелавам същото.
Нели Мануилова, СОУ “В. Левски”

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7949