Добре е Велинград да възобнови фестивала на класическата китара
Дата: Tuesday, January 08 @ 09:41:50 UTC
Topic:


В края на миналата година в семейния СПА хотел “Деви” гостува известната българска цигуларка Иоана Стратева. Тя е идвала и друг път във Велинград, но сега реши напълно спонтанно и непринудено да изпълни пред свои приятели и познати различни музикални миниатюри от български и чужди композитори. Сред гостите на матинето беше и председателката на сдружението на велинградските жени “Нежна сила” Росица Лебанова, която отправи покана към цигуларката за нови изяви в нашия град.


Иоана Стратева е завършила първо музикалното училище, а след това и Националната музикална академия “Панчо Владигеров” в София. Специализирала е при Андре Гертлер в Унгария, Хенрих Шеринг в Швейцария и Йозеф Калве във Франция. Всички, които се интересуват от музикалното изкуство на цигуларите и виолистите, познават добре тези имена. Лауреат е на много национални и два международни конкурса в Германия и Италия. Преподавала е в Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София, в Националната музикална академия и в Нов български университет. Концентрирала е многократно в Европа и Америка. Има 5 издадени диска.
В минутите преди импровизираната сутрешна музикална среща разговаряме с г-жа Стратева.
- Как възникна идеята за това своеобразно матине?
- Всичко стана спонтанно и ненадейно. Велинград винаги ми е харесвал, а тук вече имам и доста приятели. Реших в навечерието на новата 2013 г. да им изпълня на цигулка няколко популярни мелодии за създаване на добро настроение и приятни емоции - произведения от българския композитор Петър Христосков и творби от Шуберт, Брамс и Григ.
- А каква е цигулката, на която свирите?
- Тя е цигулка “Амати” на една от най-успешните фамилии на лютиери в Италия наред с другите две, също много популярни фамили, свързани с производство на цигулки - Страдивари и Гуарнери. Цигулката “Амати” се отличава с по-голяма нежност и романтичност на звука.
- Какви са впечатленията ви от Велинград?
- Харесва ми и ми е приятно да идвам тук, защото и природата е прекрасна. Между другото преди години бях в журито на Балканския фестивал на класическата китара във Велинград. Жалкото е, че след смъртта на проф. Димитър Дойчинов от Нов български университет не беше направено достатъчно, за да се съхрани тази добра традиция. Добре е Велинград да възобнови този фестивал.
- Какво си спомняте от времето, когато фестивалът се провеждаше?
- Спомням си, че имаше много на брой талантливи участници от България и от съседните ни страни. Освен това ми направи впечатление, че имаше доста хора от Велинград, които присъстваха дори на прослушванията, преди официалните изяви на изпълнителите. Това говори за големия интерес и нуждата от такова културно и музикално събитие във вашия град. И в тази връзка казвам, че съм готова да съдействам и да помогна с каквото мога за възобновяването на фестивала на класическата китара във Велинград. На талантливите музиканти трябва да им се дава възможност за изяви.
- Какво е Вашето мнение за неоспоримия факт, че в България продължават да се раждат и развиват талантливи певци и музиканти в областта на класическата музика?
- Наистина смятам, че у нас винаги е имало много добри музиканти, певци, инструменталисти и това се дължи на гените, на вродените таланти. Но си мисля, че всеки един от тях трябва да има и характер, защото без характер и без упорита и всеотдайна работа по време на подготовка и репетиции няма как да се развие напълно големият талант.
Георги Дишлянов

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7951