В хотелите учат руски, но в Русия липсва реклама за Велинград
Дата: Tuesday, January 08 @ 09:49:19 UTC
Topic:


В края на 2012 г. 40 човека от персонала на 4 хотела във Велинград - “Двореца”, “Акватоник”, “Аура” и “Елбрус”, се включиха в два безплатни курса по руски език. Обученията бяха водени от две преподавателки в московския Руски университет “Дружба на народите”: Лилия Белоглазова - старши преподавател, кандидат на педагогическите науки и Ирина Арсениева - доцент, кандидат на филологическите науки. Разговаряме с тях ден преди да отпътуват от Велинград с хубави спомени и желание да се върнат и догодина:


- Какъв е поводът да дойдете точно във Велинград и тук да проведете безплатни курсове по руски език?
- В Русия съществува организацията “Руско сътрудничество” и фонд “Руски мир”, които работят по проект за популяризиране на руския език на територията на страните от бившия СССР и бившия социалистически лагер. Това са първите стъпки, а ние сме първите лястовици. В тези страни по-възрастното поколение знае руски език, но не и младите. В сравнение с предишни години броят на учебните часове по руски език е съкратен. При нас разширяването на позициите на руския език е държавна политика През 2011 г. с тази мисия бяхме в Душанбе, Таджикистан. Сега сме в България, която за нас е приятелска, славянска страна, с която имаме близка история.
- Как избрахте Велинград?
- Бяхме два дни в София и избрахме Велинград като курортен, свързан с туризма град. Целта на нашите лекции и практически занимания е да обучим на говорим руски език обслужващия персонал на хотелите. В последните години се активизираха пътуванията на руснаци в България като туристи, техният брой постоянно расте. В тази връзка е необходимо персоналът в хотелите и заведенията да знае руски език. Искахме да проведем обучения и в училищата, но не остана време. Доволни сме, че по резултатите от обучението във Велинград написахме учебно-методическо пособие по руски език в туристическия и ресторантьорски бизнес.
- Доволни ли са участниците в курсовете по руски език?
- Много доволни! Обучихме 40 човека от различни сфери на обслужване. Имаше уроци за обслужване на рецепцията, проиграхме различни ситуации в диалог с много нови думи със сервитьорите в ресторанта, с бармани, мениджъри, лекари, камериерки. В някои от хотелите във Велинград има голям брой туристи от Израел, които говорят руски и изискват това от обслужващия персонал. Затова интересът от страна на хотелите беше голям. Постигнахме несъмнен прогрес в обучението - стъпка по стъпка, с диалози и тестове, с нагледните и интересни електронни учебници, създадени от преподавателите в Руски университет “Дружба на народите”.
- Какви са вашите впечатления от Велинград?
- Нужна е реклама на Велинград в Русия. Сега тенденцията е много руснаци да ходят на българското Черноморие, но малцина знаят за СПА курорти като Велинград. Много руснаци биха дошли тук, ако научат каква прекрасна атмосфера за отдих и лечение предлагате.
Нас ни порази, че отоплявате домовете и сградите с дърва, което е опасно и за природата и не е плюс за курорта. Нужно е градът да се газифицира или да се използва топлата минерална вода. Сега научихме, че 170 литра в секунда се изливат просто така, а биха могли да отопляват домовете.
В Русия има много хора, които страдат от различни заболявания, а нямаме курорти, които да осигуряват и възможности за лечение. Хората биха дошли и биха платили, но е нужна реклама, да разберат, че Велинград предлага лечебен отдих за точно определени заболявания. Велинград може да е идеален курорт, а България е страна с големи перспективи и възможности. За нас ходенето в Турция вече е като да отидем на вилата, сега е модерно да се ходи в Египет, а България е по-близко и ни е по-близка. Ние открихме България и се влюбихме в нея!
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7957