17 млади мъже скочиха за светия кръст на Богоявление
Дата: Tuesday, January 08 @ 09:56:56 UTC
Topic:


Големият християнски празник Богоявление бе честван в трите църкви във Велинград. Ден преди 6 януари в храмовете бе извършено светенето на водата, а рано сутринта на празника бяха отслужени тържествени литургии.
Във трите квартала на Велинград да извадят кръста скочиха общо 17 млади мъже. Този път не се повтори традицията от последните години да побеждават “ветерани”, които са вадили кръста по няколко пъти.


Веднага след светата литургия в църквата “Св. Влмч. Георги Победоносец” в кв. Чепино малка група богомолци потегли с литийно шествие към езерото Клептуза. Там вече чакаха стотици хора, дошли най-вече да видят кой ще извади кръста от водата. Отец Ангел извърши богоявленски водосвет и благослови присъстващите с празника. Петима млади мъже се хвърлиха за кръста в студените води на езерото. Най-бърз се оказа 22-годишният Кирил Джоклев, който получи поздравления и пожелания за здраве и благополучие. В края на целия ритуал хората търпеливо изчакаха да бъдат поръсени със светена вода от отец Ангел и да получат благословение.
В кв. Каменица вярващите се събраха на плажа “Терма”, а отец Антон от църквата “Света Троица” припомни на множеството защо Богоявление е сред най-тачените празници в християнския календар. В Каменица смелчаците, готови да скочат за кръста, бяха най-много - осем. Късметът да извади от водата светия кръст споходи 18-годишния Никола Биляров.
На Централния минерален плаж в кв. Лъджене се разигра истинска битка за кръста между четиримата, които скочиха, след като отец Александър го хвърли във водата. Борбата бе кратка, но много оспорвана заради участието на момчета, вадили кръста през предишни години. За първи път кръста бе изваден от Николай Даскалов, който бе щастлив, че е заложил на печеливша тактика. Победителят е участвал и миналата година и сподели, че си е взел поука как да проведе надпреварата и да спечели честта да извади светия кръст.
И на трите места в чест на празника се стекоха много хора, дошли с надеждата в началото на годината заедно с благословията да получат и част от силата на светената вода.

Богоявление, Кръщение Господне или Йордановден

Богоявление - на този ден Господ се явил пред хората в триединството на Божествената Света Троица като Бог Отец, като Бог Син и като Светия Дух. Това се случило преди около 2000 г. на река Йордан, когато Иисус Христос приема Своето Кръщение от Св. Йоан Предтеча. За великото събитие в християнския свят свидетелства и евангелист Лука (Лука. 3:21): “А когато се кръсти целият народ, и когато Иисус, след като се кръсти, се молеше, отвори се небето и Дух Свети слезе върху Него в телесен вид “. А в своето евангелие Матей добавя: “И ето, глас от небесата, който казваше: Това е моят възлюбен син, в Когото е моето благоволение” (Мат. 3:17)
Така при Кръщението на Иисус Христос се разкрива една свещена тайна, открива се пред хората Божествената Троица. Бог Отец се явява на човешкия слух чрез гласа Си от небесата, Духът се явява на зрението като гълъб. А Синът Божи се явява на човешкото осезание като възможност за многогодишното Си общуване с човеците.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7958