Олимпийски шампион от Ванкувър спечели купа “Иван Лебанов”
Дата: Tuesday, January 15 @ 08:04:26 UTC
Topic:


Навръх Ивановден - 7 януари, в курорта Юндола се проведе неофициално състезание по ски бягане на учредената от велинградския кмет купа “Иван Лебанов”.
За изключително високото ниво на старта допринесе участието на бегачите от националния отбор на Русия, които от 28 декември до 10 януари проведоха тренировъчен лагер на Белмекен като част от подготовката си за тазгодишната Световна купа по ски-бягане.

От Българската федерация по ски съобщиха, че за руския национален отбор е планиран спринт за купа “София”, но той не се състоя заради липсата на достатъчно сняг.
На Юндола обаче снегът беше достатъчен, а в старта се включиха и някои от българските национални състезатели по ски бягане, както и биатлонисти. Състезанието бе неофициално, като скиорите пробягаха 1.2 километра в класически стил.
При жените на стълбичката на победителите се наредиха рускините Оксана Усатова, Светлана Николаева и Наталия Илина. От българска страна участваха Теодора Малчева и Антония Бургова.
При мъжете купа “Иван Лебанов” спечели Никита Крюков - олимпийски шампион от Ванкувър, който през този сезон убедително се завръща и в класирането за Световната купа. На втора и трета позиция са руските национали Игор Усачьов и Антон Гафаров, а най-добро класиране за българите записа класиралият се на седмо място Веселин Цинзов, който вече има сигурна квота за предстоящата догодина зимна олимпиада в руския град Сочи.
Победителите получиха купи и награди, осигурени с лични средства от кмета Иван Лебанов, който почерпи всички участници и гости на състезанието и по случай именния си ден.
Състезанието се превърна и в реклама за Юндола и Велинград, благодарение на разширения репортаж по Българската национална телевизия. Дни по-късно неофициалният старт на Юндола няколко пъти бе коментиран и по Евроспорт по време на преки предавания на стартове за Световната купа с участието на руските национали.
Пред БНТ Иван Лебанов припомни, че точно на същата писта през 1981 година се проведе старт по ски-бягане за Световната купа. За разлика от тогава, в момента ски-бягането в нашия регион е със затихващи функции и затова усилията са насочени да върнем традициите в зимните спортове, донесли много успехи и слава на Велинград. С популяризирането на ски-бягането и биатлона се цели да се даде тласък на тези спортове, децата да се върнат на пистите и велинградската ски-школа отново да има своите шампиони.
Темпо





This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7963