Петиция с красива кауза за ретро влака
Дата: Tuesday, January 15 @ 08:06:04 UTC
Topic:


Пазарджиклията Кристият Ваклинов пусна в интернет петиция, чрез която предлага ретро-влакът с парен локомотив да стане достъпен не само за чуждестранни туристи, а и за масовия български турист. Петицията ще бъде изпратена до ръководството на БДЖ, в чийто възможности е да вземе решение по темата. Ето какво гласи предложението, което определено е интересно за велинградчани и курорта:


“Във връзка с популяризирането на теснопътната железница Септември - Добринище, единствена и оценена като най-интересна и сложна за изпълнение жп линия, ние предлагаме следното: като се има предвид, че Локомотивно депо - Септември разполага с изцяло реставриран парен локомотив, който е в движение, се роди идеята за пускането на сезонен редовен атракционен влак, начело с парния локомотив и 3-те ретро вагони от 50-те и 60-те години на миналия век, който да се движи в най-топлия сезон, веднъж или два пъти дневно до някоя от близките дестинации по линията, каквито са гарите Варвара или Долене. Тази идея ни дойде, когато виждаме на какъв интерес се радва ретро влакът, който пътува всяко лято по направлението София - Банкя (19 км) на цената на редовния влак до там. Защо при условие, че ние разполагаме с най-красивата линия у нас и ретро подвижен състав за нея, не го използваме за себе си, а само за чужденците, които заплащат главозамайващи цени, за да пътуват с него до СПА столицата на Балканите - Велинград или СКИ столицата на Балканите - Банско?! Щом тази практика вече е факт в Софийско, защо и тук да не се организира нещо подобно?! Предложените от нас дестинации са гара Варвара, намираща се в центъра на едноименното село, известно със своите минерални води и слънчеви плажове, разположени в полите на Родопа планина. Тъй като това направление е твърде кратко като времепътуване (10-12 минути) се спираме и на по-красивата гара, разположена в сърцето на Родопите, в подножието на връх Милеви скали, по течението на Чепинска река - Долене. Разстоянието от Септември до тази гара е 21 км, което е почти колкото София - Банкя, т.е. е възможно да се осъществи, защото до гара Долене, известна като най-живописната гара по теснолинейката се минава през невероятното дефиле на Чепинска река, 10 тунела, няколко моста и пътуването е незабравимо. Времетраене: 45-50 минути. А на гарата има възможност за прекрасен пинкник и разходка в гора, поле или по реката... Всичко това на редовната цена от 2,10 лв.
Нека подадем ръка на тази красива кауза, защото го заслужаваме. Не трябва да се подценяват родните забележителности - а именно най-романтичната железница на Балканите, известна дори в Япония и цяла Европа.”
Събирането на подписи в подкрепа на петицията продължава.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7964