Съветът по туризъм избира дата за 5 години СПА столица
Дата: Tuesday, January 15 @ 08:27:24 UTC
Topic:


На първото си за годината заседание на 9 януари Съветът по туризъм започна обсъждане на предстоящото отбелязване на петата годишнина от обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите. Най-трудно се оказа решението за датата на честването. Причината са предстоящите парламентарни избори, за чието провеждане най-често се спряга датата 7 юли. Така отпада възможността годишнината и денят на Велинград да бъдат отбелязани в първата събота на юли. Засега участниците в Съвета по туризъм се спряха на датата 8 юни. Тя е удобна, тъй като до края на май трябва да бъде завършена една от главните атракции на празника - входната арка на Велинград. Другата атракция ще е провеждането на конкурс по СПА и бюти, за който се очакват много участници и гости. За тях 8 юни също е по-удобна дата, защото е в самото начало, а не в разгара на активния сезон. Все още обаче датата и програмата са в процес на дискусии.


Обсъдена бе и финансовата рамка, като засега общината заделя близо 300 000 лева за изграждането на арката на входа на курорта. За празника ще се разчита на 70 000 лева от Министерството на икономиката и туризма. Ще кандидатстваме за същата сума и пред Министерството на културата, като успоредно с петата годишнина на СПА столицата се проведат и честванията на 120 години от основаването на читалище “Отец Паисий”.
Тази седмица предстои Съветът по туризъм да утвърди Програмата за развитие на туризма през 2013 г. Заместник-кметът Ася Хрисчева съобщи, че общината обмисля създаването на общинско търговско дружество, което да се занимава с културно-развлекателна дейност. Идеята е горният етаж на бившите хали (бившата дискотека “Пикадили”) да се апортира в дружеството, което да се заеме с организацията на културните събития в общината.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7974