Община Велинград входира проект “Зелена и достъпна градска среда”
Дата: Tuesday, January 15 @ 08:30:42 UTC
Topic:


На 10 януари на извънредна сесия Общинският съвет одобри, а ден по-късно Община Велинград входира проекта “Зелена и достъпна градска среда” по Оперативна програма “Регионално развитие”. Общият размер на средствата, за които Велинград кандидатства, е 4 851 479 плюс допълнителни 335 435 лева. От своя страна общината ще трябва да осигури съфинансиране от около 243 000 лева.


Проектът предвижда обновяване на зони за отдих и зелени площи, създаване на условия за достъп на хората с увреждания и интегриране на групите в неравностойно положение. Основните обекти на интервенция са бул. “Съединение”, ул. “Братя Маврикови”, ул. “Димитър Благоев”, площад “Македония” в Чепино, парковете срещу гарата в Чепино, под ОУ “Неофит Рилски, пред “Фреш”, пред ОДЗ “Слънчице”, парк “Триъгълна градинка”. Допълнителните обекти на интервенция са парк “Сярна баня” и парк на народните будители (изгорялото училище в Каменица). Предвидени са реконструиране и рехабилитиране на настилките на уличната мрежа, изграждане на система от велоалеи, повишаване на енергийната ефективност чрез изграждане на енергоспестяващо улично осветление. При реконструиране на зелените площи се предвижда максимално запазване и увеличаване на дървесната и храстова растителност. Предвидени са нови растителни видове - дървета, храсти и многогодишни цветя, които да допълват зелените площи и пешеходната зона през всички сезони.10 100 кв.м. паркова площ и зелени площи ще бъдат рехабилитирани и благоустроени; ще бъдат изградени или рехабилитирани 6 620 квадратни метра пешеходни и велоалеи, тротоари 45 000 квадратни метра, ще бъде подобрен достъпът за хора с физически увреждания и общо 4 640 кв.м. паркова площ и зелени площи ще бъдат рехабилитирани и благоустроени.
На сесията на Общинския съвет бе дискутирано задължението, което общината поема, че до сключване на договор по проекта ще бъдат изградени и въведени в експлоатация мрежите на подземната техническа инфраструктура. Зам.-кметът Ася Хрисчева съобщи, че вече са в ход преговори с фирма за обследване на ВиК мрежата по бул. “Съединение”. Общината ще плати около 11 000 лева, за да получи реална картина на състоянието на водопреносната мрежа и да се прецени в кои участъци е нужна цялостна подмяна и в кои само саниране. Има достатъчно време, ако спечелим проекта, да се направи подземната инфраструктура, смятат експертите от ОА.
Съветниците поставиха и въпрос във връзка с намеренията на общината паважът по бул. “Съединение” да бъде заменен с асфалт. Според Реджеп Ходжов паважът е вечна настилка и не трябва да се маха, а да се пренареди правилно. В общината обаче има много сигнали от живеещи в павираните участъци на булеварда, които се оплакват от шума и затова се мисли за замяна на паветата с асфалт.
За момента всичко по проекта е в бъдеще време. Ако той получи одобрение, дейностите ще стартират най-рано след средата на 2014 година.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7977