От емблемата на Празниците до първата изложба във Велинград
Дата: Tuesday, January 22 @ 08:48:45 UTC
Topic:


Знаете ли кой е художникът, създал познатата емблема на Велинградските празници на културата с чашата, слънцето и минералната вода? Това е пазарджиклията Марин Маринов, чийто творчески път през годините многократно е минавал през нашия град, но сега за първи път ни гостува със своя самостоятелна изложба. Тя започна на 18 януари в Градската художествена галерия и ще продължи един месец.


Марин Маринов показва пред велинградската публика 33 рисунки, които са дигитални отпечатъци на оригиналните картини. Модерната техника позволява по-лесно експониране и в днешните кризисни години се използва все по-често от творците. Оригиналите са намалени и сканирани върху хартия в еднакъв формат, поставени са в стилни рамки и така могат да бъдат закупени от любителите на живописта на поносими цени от 50 до 70 лева.
“Моите контакти с Велинград са от 80-те години на ХХ век”, сподели Марин Маринов пред вестник “Темпо”. Тогава театралният режисьор Георги Пашов прави две постановки със самодейния театър в читалище “Отец Паисий”, на които Марин Маринов е сценограф. По образование Марин Маринов е театрален художник, 25 години работи като сценограф в театъра в Пазарджик, член е на Съюза на българските художници и на Групата на художниците в Пазарджик. От онова време е добър познат с Димитър Мечев и много читалищни деятели в нашия град. Наред със знака на Велинградските празници на културата художникът прави и една от емблемите на читалището, рисува фоайетата и коридорите на гимназията “Васил Левски” и училище “Неофит Рилски” в кв. Чепино.
Местата и хората, свързани с младостта, винаги като магнит теглят към себе си и затова е логично признанието на Марин Маринов, че от много време иска да дойде с картините си във Велинград. Днес художникът ни показва друга страна на своя талант. Част от неговите рисунки и графики пресъздават красиви и свети места от България, следвайки класическите традиции в живописта. В друга част от картините посланията стигат до зрителя, пречупени през призмата на модерността.
Марин Маринов твори в още една трудна, но много нужна за народната памет област. Автор е на три книги, посветени на историята на значими културни институции в Пазарджик: книга за историята на театъра в Пазарджик в столетието от 1870 до 1970 година, книга за пазарджишките художници и летопис на техните изложби и книга за местния куклен театър, чийто директор е в продължение на 9 години. Тази проучвателска и родолюбива дейност е оценена по достойнство с Наградата на Община Пазарджик за изследване на културните процеси, с която Марин Маринов бе удостоен през 2012 г. Книгите си Марин Маринов ще дари и на библиотеката в читалище “Отец Паисий”. Така че срещите на велинградската публика с него продължават - в галерията до 18 февруари, а след това и на страниците на неговите книги.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7985