Докога проблемът с бездомните кучета ще е “кауза пердута”?
Дата: Tuesday, January 22 @ 09:27:40 UTC
Topic:


Зима е, ниски температури и кучешки студ. И никак не е случайно, че безстопанствените кучета отново напомнят за себе си. Събирането им на глутници пак е факт и това е напълно естествено, защото поредният размножителен период наближава.
Но дали е естествено и нормално отново и отново да поставяме проблема с бездомните кучета, а да липсват истински ефективни мерки за неговото разрешаване?

Ясно е, че методът “кастрирай и върни” не върши достатъч но добра работа, след като непрекъснато сме свидетели на кучешко присъствие на различни места в града.
Ето какво установи проучване на в. “Темпо”, позоваващо се на собствени проверки и на сигнали от читатели за оформяне на опасни кучешки глутници:
1. На пл. “Македония” в центъра на кв. Чепино: 6-7 кучета с агресивно поведение се нападат едно друго и непрекъснато лаят всяка сутрин.
2. В района на спирка “По желание” около контейнерите за смет, до близките ресторанти се навъртат между 8 и 10 кучета.
3. В района на Кооперативния пазар бродят 5-6 четириноги всеки ден.
4. В парк “Двореца” около бившето Лятно кино се навърта глутница от 7-8 кучета.
5. Между ЦДГ “Радост” и спирка “Финансовото” в кв. Каменица се движи група от 7-8 бездомни екземпляра,
6. В кв. Каменица в парка около паметника на Вела Пеева и по целия площад могат да се видят 5-6 кучета.
8. На Търговската улица по пешеходната зона винаги “се разхождат” поне 2-3 кучета или чакат пред някой от магазините.
9. Периодично “кучешки разходки” се случват и в централната пешеходна зона от сградата на старата община до пл. “Николай Гяуров”.
Една елементарна сметка показва, че само на изброените места се събират и се движат без контрол около 50-60 безстопанствени кучета. В близост до тези места има детски градини, училища, пешеходни зони и маршрути, по които минават деца и възрастни хора. Няма никаква гаранция, че тези гладни и “разгонени” кучета ще са мирни и спокойни и няма да нападнат хора. Такива случаи има, както във Велинград, така и в цялата страна. Но едва ли това трябва да служи за оправдание, ако се случи инцидент с нахапани от кучета хора. Проведените през миналата година десетина акции за залавяне на безстопанствени кучета явно не са достатъчни и не носят така желания от хората ефект.
В Закона за защита на животните (ЗЗЖ) е посочено, че “Общинските съвети приемат програми за овладяване популацията на безстопанствените кучета и предвиждат средства за изпълнението им”. И още: “За изпълнение на програмите общинските съвети приемат наредби за овладяване популацията на безстопанствените кучета”.
Закони, програми, наредби и всякакви други документи се приемат за справяне с бездомните кучета и тяхната популация. И какво от това, след като те не се спазват. “Кучетата си лаят, керванът си върви” и нещо повече – кучетата се увеличават и расте рискът да стават все по-опасни и агресивни!
Ясно е, че със сегашните мерки не може да се намали броят на безстопанствените кучета. Няма как това да се случи само с няколко акции в годината на единствения обучен ловец на кучета и с тяхното обработване (залавяне, откараване до Пловдив, кастриране, обезпаразитяване и връщане обратно). С подобни акции (в една от тях могат да се обработят само 5 броя животни) през годината едва 40-50 кучета могат да се обхванат, а това е крайно недостатъчно. В същото време всяка година от т.н. домашни кучета се раждат стотици кученца и по-голямата част от тях отново попадат на улицата, изоставени напълно съзнателно от техните “добросъвестни” стопани.
И тъй като в нашата община няма средства за създаването на постоянен приют и дори за временен такъв, се завъртаме в омагьосания кръг на едни същи проблеми. А отговорът на поставения в заглавието въпрос ще продължава да си го чакаме и занапред, защото решаването на проблема, поне засега, е “кауза пердута” (изгубена работа, невъзможна, неизпълнима!). Ще си чакаме, защото поне това не изисква средства, а само време.
Георги Дишлянов

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7998