“Първо идват мисионерите, после търговците”
Дата: Saturday, December 13 @ 01:47:39 UTC
Topic: Други


За пореден път Негово превъзходителство посланикът на Белорус в България Александър Петров посети Велинград на 5 декември. Това е третата му визита през последните години в нашия град, който посланикът добре познава благодарение на стотиците белоруски деца, лекуващи се тук от последиците на Чернобил.
Г-н Петров бе приет от временния кмет на общината Ангел Топорчев, който започна срещата на руски език. Посланикът оцени този жест на вежливост и побърза да го “върне” - самият той говори на български език по време на почти цялата среща. Той постави съвсем конкретна цел на своето посещение във Велинград: след 3 месеца посолството организира бизнес-форум в София като целта е “да се отключат” регионалните връзки. Белорус залага на пълноценно икономическо сътрудничество, която стратегия г-н Петров обясни образно: “Винаги първо е политиката, после икономиката. Винаги първо идват мисионерите, после търговците”.
През 2003 г. стокооборотът между нашите две страни е нарастнал с 50%, а износът от Белорус за България два пъти. На нашите пазари са се върнали белоруските трактори, камиони, стъкло, сол, полиграфическо оборудване и най-неочаквано - тапети за 1 милион долара. От България традиционно се внасят лекарства, електрокари, акумулатори, вино, тютюн. Установени са връзки между 21 градове в Белорус и България, както между Велинград и Молодечное.
Според г-н Петров постигнатото е много, но то би могло да бъде и в пъти повече. Двете държави не са преки конкуренти на международните пазари и затова могат добре да си сътрудничат. Икономиката на Белорус е стабилна, има 2-3% безработика, 6 свободни икономически зони, огромен износ на калиеви торове в цяла Европа. Щетите от Чернобил се изчисляват на колосалната сума от 28 милиарда долара, но постепенно държавата си стъпва на краката. Белорус е белият дроб на Европа - 40% от територията й са гори, а истинското национално богатство са 11 000 езера и 20 000 реки плюс множество блата, които също чистят въздуха. На ниво правителство и парламент връзките между България и Белорус също са укрепнали, за първи път е заседавала междуправителствена комисия, след което Белорус е намалила митническите ставки на някои стоки и очаква същия жест от българска страна. Очаква и визови облекчения, които са основната спирачка пред белоруските туристи в българските курорти, включително Велинград. Като доказателство за културното сътрудничество между Белорус и България посланикът подари на кмета 3 книги на техни класици и стихосбирката “Камбаните на съвестта”, в която са събрани творби на български поети за Белорус. Между тях е и стихотворение на велинградския поет Ангел Горанов. Г-н Топорчев от своя страна поднесе на госта книгата “Доброто го има” на Аврам Жерев. Посланикът припомни широкото участие на белоруски воиници начело с ген. Гурко в Освободителната война от 1878 г.
Една от възможностите за сериозно икономическо сътрудничество във Велинград е проектът за покриване на Пазара. Той съществува от близо 2 години, когато по време на командировка в Минск г-н Топорчев установи връзки с най-големия завод за метални конструкции в Белорус. Сега бъдещето на Кооперативния пазар във Велинград отново е на дневен ред и този проект е актуален, подчерта временният кмет.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=800