Скиорката Васка Благоева:
Дата: Tuesday, January 29 @ 09:15:39 UTC
Topic:


Велинградчанката Васка Благоева е една от надеждите на българското женско ски бягане и с успехите си до момента потвърждава сериозната си заявка да се пребори с конкуренцията за участие в Зимните олимпийски игри през февруари 2014 г. в руския град Сочи. Преди това обаче й предстои завършване на средното образование в СОУ “Васил Левски” във Велинград и кандидатстване в Националната спортна академия. За миналото, настоящето и бъдещето разговаряме с Васка Благоева, състезателка на СК “Атлас” - Велинград.- Кога започна да се занимаваш със ски бягане? - Занимавам се със ски бягане от 7 години, но през първите пет от тях ми беше по-скоро като хоби.
- В кой ски клуб започна да тренираш?
- Състезавам се за Ски клуб “Атлас” Велинград с треньор Тодор Гълев, а от година и половина съм състезателка в националния отбор на България с треньор Пламен Недялков.
- Какво постигна във времето, когато започна да се занимаваш сериозно с този спорт?
- В последните 2-3 години извоювах най-големите си успехи до този момент, като станах два пъти шампионка на България на 5 км крос и 10 км свободен стил на ролкови ски при девойките. Класирах се и на 3-то място при жените на 5 км крос.
- Кога бяха последните ти участия в състезания и какво ти предстои?
- През тази година участвах на международни състезания от календара на FIS в Рованиеми, Финландия и имам класиране на 18 позиция. В момента трябваше да взема участие на Световното първенство за младежи в Либерец, Чехия, но имам изпити, които трябва да взема. Моята голяма цел занапред, разбира се, е участие на Зимни олимпийски игри през 2014 г. А за следващия сезон целта ми е участие на Младежкото световно първенство във Фарун, Швеция, където се надявам на достойно представяне.
- Предстои ти и завършване на средно образование.
- Да. В момента съм на самостоятелно обучение в СОУ “Васил Левски”. А след като завърша средното си образование, смятам да продължа обучението си в НСА.
- А в свободното време без тренировки, състезания и учене с какво обичаш да се занимаваш?
- В свободното си време, както всички момичета и момчета на моята възраст, обичам да слушам музика, да се забавлявам с приятели и да чета книги.
– Пожелавам ти успешно обучение и повече поводи за радост по белите писти!
- Благодаря!
Георги Дишлянов

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8001