Глас народен във Велинград: 69% за, 31% против нова ядрена централа
Дата: Tuesday, January 29 @ 10:04:23 UTC
Topic:


В първия за България демократичен национален референдум на 27 януари 2013 г. своя вот дадоха 6359 жители на община Велинград. Избирателната активност бе очаквано слаба и достигна едва 17.53% от имащите право на глас. Така Велинград се нареди сред общините с по-ниска от средната за страната активност, която надхвърли 20%.


С “да” на въпроса дали подкрепят развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова централа отговориха 4363 от гласувалите избиратели. С отговор “не” гласуваха 1954 човека. Броят на невалидните бюлетини е 42. Цифрите оформиха крайния резултат от референдума в община Велинград: 69% “за” срещу 31% “против” изграждането на нова ядрена централа. Посочените данн са неофициални.
В рамките на изборния ден жителите на общината гласуваха в общо 50 секции. Председателите на 49 от секционните избирателни комисии бяха от ГЕРБ, а на една от Коалиция за България.
Рано сутринта възникнаха проблеми в две от секциите в селата. В Бозево секцията бе открита в 9 часа, със закъснение от 2 часа, след като с булдозери бе разчистен потъналия в сняг път до махалата. В Абланица имаше проблеми с електрическия ток, които бяха отстранени.
Гласуването протече спокойно, без подадени сигнали и жалби в Районната избирателна комисия в Пазарджик. От МВР също не съобщиха за инциденти в изборния ден.
Първият референдум ще бъде запомнен с много ниска активността в двете ромски махали във Велинград Анезица и Асфалтова база, както и в някои от селата.
Организацията на референдума бе на ниво, но имаше и грешки, като поставянето на избирателни списъци за Секция № 6 (Клуб на инвалида) пред Секция № 9 (Общински детски комплекс), които доведоха до объркване на избиратели.
Резултатите от прякото допитване до народа са факт броени месеци преди парламентарните избори и предстои да бъдат подробно анализирани в местните политически централи.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8015