БСП: Само власт не стига
Дата: Tuesday, January 29 @ 10:05:56 UTC
Topic:


Във Велинград единствената проява от кампанията за първия демократичен национален референдум бе организираната от БСП на 23 януари среща с народния представител Михаил Миков. Голямата зала на общината бе пълна с членове и симпатизанти на БСП и на няколко други партии, подкрепящи развитието на ядрената енергетика в България и строителството на нова централа. Сред гостите бяха областният председател на БСП Георги Мърков и кметът Иван Лебанов.


Срещата бе открита от председателя на БСП - Велинград Георги Янчев и започна с прожекция на филма “Истината за Белене”. В изказването на Михаил Миков се откроиха най-важните тези за ядрената енергетика и АЕЦ “Белене”. В исторически план той припомни, че през 60-те и 70-те години на ХХ век България е имала шанса да бъде единствената страна на Балканите и в Югоизточна Европа с технически възможности да развива мирния атом. Според него и сега страната ни трябва да остане енергиен лидер на Балканите, докато без ядрена енергетика се обрича високо технологичното бъдеще на България. Депутатът разви тезата, че ядрената енергетика е екологична и вреди на природата в пъти по-малко от бълващите водородни емисии ТЕЦ-ове.
Михаил Миков влезе в спор с управляващата партия ГЕРБ и попита защо те постоянно говорят за корупция около АЕЦ “Белене”, но за 4 години на власт не са подвели под отговорност виновниците и защо не говорят за корупция при договорената от Иван Костов висока цена за електрическия ток, добиван от американските централи от “Марица Изток”. В тази връзка народният представител съобщи, че в Националния съвет на БСП се обсъжда възможността за възмездна национализация на електроразпределителните дружества, които при сегашното управление получиха останалите след раздържавяването им 33% от собствеността и така бетонираха позициите си на монополисти. Михаил Миков припомни известната фраза на Ленин, че комунизмът е съветска власт плюс електрификация на цялото производство и допълни, че само с власт не става.
Според политика хората трябва да дадат своя глас на референдума, а ако 20% от избирателите отговорят положително на въпроса, техният вот ще е сериозен натиск не само срещу днешните управляващи, а и път и изискване и към следващото правителство. Неговата прогноза бе, че след 5 месеца има парламентарни избори и ще видим какво ще е мнението на хората, ако управляващите не се съобразят с позицията на тези, които на референдума кажат “да” на ядрената енергетика.
Позицията за ядрена енергетика защити и Екатерина Каферинова, председател на местната организация на Земеделския народен съюз. Тя също призова хората да гласуват на референдума, да не се отказват от пряката демокрация и да докажат, че са умни, като подкрепят развитието на ядрената енергетика в България.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8016