Отново сме домакини на най-добрите китаристи
Дата: Friday, April 09 @ 21:56:41 UTC
Topic: Култура


За трета поредна година Велинград бе домакин на Балкански фестивал и конкурс за класическа китара, който се проведе между 1 и 4 април в залата на Художествената галерия. Тази година музикалното събитие бе осъществено с помощта на Нов български университет, Югозападен университет “Неофит Рилски”, фирма “Ролман”, фирма “Саварес” и община Велинград.
Часове преди откриването специална пресконференция даде проф. Димитър Дойчинов от Нов български университет, чиито са и основните заслуги за провеждането на фестивала. Той оцени събитието, като му придаде изключително значение не само заради участниците от най-висока класа в него, ами и поради факта, че е единственото по рода си не само в България, но и на Балканския полуостров. Пак по негови думи целта на фестивала е не толкова неговият конкурсен характер, колкото срещата, сближаването и обмяната на опит от различни култури между младите хора.
Конкурсната част на фестивала бе разделена на две възрастови групи:до 16 год. и над 16 год, като класирането извърши жури в състав: Ева Фампас (Гърция), Димитър Дойчинов (България), Димитрис Регинос (Кипър), Владо Станковски (Македония) и Герхард Райхенбах (Германия). В първата категория победител стана Давид Дяков на 10 г., втори се класира Петър Йотов, а трета награда бе присъдена на трима участници: Александър Славеев, Мартина Иванова и Калин Янчев. В по-горната категория първо място плюс Голямата награда на фестивала грабна Георги Милчев, втори се класира Светослав Костов, а на трето място останаха Никос Пападопулу и Мартин Джунев с равен брой точки. Специалната награда на община Велинград получи Димитрис Регинос (неговото участие се спонсорира от Министерството на културата на Кипър), а почетна грамота за принос към китарното изкуство бе присъдена и на кмета Фидел Беев.
Малко преди началото на събитието все още не бе уточнен броят на участниците, но впоследствие се явиха изпълнители от Македония, Гърция, Кипър, Сърбия и Черна Гора и Германия. За трети пореден път на конкурса като специален гост се яви и едно от светилата на европейската класическа китара - Герхард Райхенбах, чието присъствие, както проф. Дойчинов обяви, “е особено голяма чест, тъй като той за по-малко от 2000 евро не си отваря калъфа”. Самият Райхенбах изпълни по време на своето представяне за първи път пред аудитория изключително трудна соната на композитора Росен Балкански и получи нестихващи аплодисменти. Фестивалът бе открит от кмета на община Велинград Фидел Беев, който приветства гостите и участниците и им пожела успех. Въпреки официалната покана за началото на фестивала не успя да дойде Министърът на културата проф. Абрашев. По време на откриването гостите бяха забавлявани от Ансамбъл за народни песни и танци “Чепино”, най-успешната двойка за изминалата година на Клуб по спортни танци “Импулс” Евгени Попов - Гергана Касапска и от мандолинен оркестър “Георги Атанасов” от Пазарджик.
В края на фестивала се разбра, че през месец август в града ни ще се организира лятна академия за акустична китара, а двамата победители Георги Милчев и Давид Дяков ще изнесат концерти в Гърция с помощта на Ева Фампас.
Николай СтойновThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=867