Пореден отказ за “Евровод”
Дата: Monday, May 24 @ 03:19:09 UTC
Topic: Бизнес


Във връзка с изграждането на нова МВЕЦ “Водев чарк” бе поискано от общината съгласие за преустройство на съществуващата сграда в местността Лепеница. Искането е по договор за съвместна дейност между общината и “Евроводкомерс” (ЕВКК) от 19 август 2003 г. Междувременно ЕВКК са разделили своето участие с “Енерджи груп БГ” ЕООД - София с управител Григор Григоров. На 31 декември 2003 г. главният архитект на общината им е издал разрешение за строеж.
Казусът бе разискван близо час на заседанието на Комисията по ТСУ към Общинския съвет на 17 май като кметът Ф. Беев се обяви категорично против исканото съгласие от страна на общината. Пред комисията бе поканен управителят на “Енерджи груп” Григор Григоров, който обясни, че за да тръгне водопроводът “Водев чарк”, досега от тяхна страна са вложени над 100 000 лева и всичко е ставало с позволението на общината. В момента по поръчка в Германия се леят 2 турбини на МВЕЦ-а, за който проектирането досега е 120 000 лева. Г-н Григоров предложи комисия от общински съветници да се запознае в подробности с инвестираното до момента.
Положението в общината е коренно сменено, договорите са неизгодни за общината, като главната вина общината да е в губещо положение е на старите общински съветници, обяви кметът Ф. Беев. Според него ако се обяви конкурс, много фирми ще предложат повече. На въпроса на г-н Григоров какво е загубила досега общината от направения с техни пари водопровод “Водев чарк”, кметът отговори, че те ощетяват общината с бъдещи приходи (по договор от МВЕЦ-а общината ще получава 5% от печалбата, а общинското “ВКТВ” 10%).
Съветници от ДПС заявиха, че те не са уведомени, че в договора се е намесила и трета фирма. Г-н Беев директно заяви, че иска първо да се развали договорът между общината и ЕВКК за ВКТВ без общината да плаща неустойки и да се чака съдебната процедура и чак тогава може да преговаря с “Енерджи груп” за централата. Два дни по-късно съветниците не дадоха съгласие за преустройство на сградата на Лепеница в МВЕЦ “Водев чарк”.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=872