Новият почетен гражданин е Атанас Семерджиев
Дата: Monday, May 24 @ 03:21:55 UTC
Topic: Други


На 21 май о.з. генерал-полковник Атанас Семерджиев навърши 80 години, а два дни по-рано Общинският съвет взе решение за неговото удостояване със званието “Почетен гражданин на Велинград”.
Предложението дойде от Комисията по образование, култура, здравеопазване, младежта и спорта. Нейната председателка Снежана Велева аргументира предложението с факта, че Атанас Семерджиев е политически, военен и държавен деец от национална величина и с големите му заслуги за цялостното изграждане на Велинград като важен административен, балнеоложки и туристически център от национално значение.
На 19 г. той е участник в антифашиската борба и Отечествената война; от 1962 г. е началник на ГЩ на БНА, от 1966 г. първи зам.-министър на народната отбрана; през декември 1989 г. е назначен за министър на вътрешните работи, а от 1 август 1990 г. е избран за вицепрезидент на Република България. Като народен представител от нашия избирателен район от V до IX Обикновено Народно събрание участва в реализацията на важни обекти в общината: строителство на пътища, улици, цехове, училища, детски градини и медицински служби в много селища.
С две от най-значимите му дарения - изобразително и приложни изкуства, се поставя началото на велинградската Художествена галерия. Той е инициатор за изграждането на новата сграда а Историческия музей, залата на читалището в Чепино, новата Централна поща, завод “Оптикоелектрон”, Военния санаториум. През юли тази година в Художествената галерия ще бъде открита изложба с дарени от Атанас Семерджиев произведения на изкуството, която ще бъде съчетана с премиера на неговата нова книга. По време на тържеството на генерала официално ще бъде връчено званието “Почетен гражданин на Велинград”.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=875